Am testat receiverul stereo Yamaha R-S700!

Yamaha a fost fondată la începutul anilor 1900 de către Torakusu Yamaha. De atunci, gama lor de produse a crescut constant și brandul a devenit foarte popular printre entuziaștii de audio și hi-fi.

Specificațiile receiverului stereo Yamaha R-S700:

  • Receiver cu două canale

  • Putere: 100 wați RMS x 2, 20 Hz – 20 kHz

  • Conexiuni audio: 5 intrări analogice RCA, 2 ieșiri analogice RCA, 2 ieșiri analogice RCA

  • Conexiuni video: 1 intrare compozită, 1 ieșire compozită

  • Alte conexiuni: declanșator de 12V, IR (2 în, 1 out), jack pentru căști (6.3 mm), dock pentru iPod, Jack SIRIUS

  • Dimensiuni: 435 x 151 x 387 mm

  • Greutate: 11.2 kg

Design și caracteristici

 

Receiverul-amplificator stereo Yamaha R-S700 are un design estetic plăcut, cu un panou frontal din aluminiu. Funcția Pure Direct asigură cea mai scurtă cale a semnalului de la intrare la difuzoare. De asemenea, dispune de o funcție de Loudness fără trepte pentru un sunet optim.

Carcasa receiverului-amplificator este proiectată pentru a fi complet izolată de zgomotul ambiental, iar designul său robust reduce și vibrațiile. Este echipat cu un tuner AM/FM și pot fi presetate 40 de stații favorite. O intrare pentru pickup permite ascultarea discurilor clasice. Pe lângă cele două perechi de mufe pentru difuzoare, toate mufele sunt placate cu aur.

Exteriorul arată ca un receiver stereo negru standard. Dar la o inspectare mai atentă, simplitatea sa îmi amintește de vechile amplificatoare stereo integrate.

A fost o surpriză pentru noi în timpul testului faptul că îi lipsește o intrare audio digitală pentru conexiunea CD. Singura modalitate de a conecta playerul CD este utilizarea cablurilor analogice stereo RCA.

Sunt două caracteristici care merită evidențiate, una este CD Direct Amp și cealaltă este Pure Direct. Modul Pure Direct trimite semnalele direct la amplificator, ocolind procesarea. Modul CD Direct Amp creează un semnal echilibrat de la sursa de intrare și îl trimite direct la amplificator.

Alte caracteristici ale amplificatorului includ un factor de atenuare neobișnuit de ridicat de 240 și mufele pre/main. Aceste prize permit utilizatorului să conecteze un procesor extern și să folosească R-S700 doar ca amplificator, sau să conecteze un amplificator extern și să folosească R-S700 doar ca preamplificator/procesor.

În ceea ce privește factorul de atenuare al secțiunii amplificatorului, instrucțiunile specifică un factor de 240 la 1 kHz și 8 ohmi. Potrivit producătorului, acesta este de fapt „factorul de atenuare liniar”. De ce liniar? Factorul de atenuare este raportul dintre impedanța de intrare a difuzorului și impedanța internă a amplificatorului. Pentru o impedanță dată a difuzorului (să zicem 8 Ohmi), cu cât este mai mică impedanța amplificatorului, cu atât este mai mare factorul de atenuare. Cu toate acestea, impedanța de intrare a unui difuzor variază în cadrul spectrului audibil, așa că difuzoarele au o impedanță „nominală”. Astfel, factorul de atenuare poate varia în cadrul spectrului audibil. Un factor de atenuare „liniar” înseamnă că factorul de atenuare este fie constant în intervalul 20-20 000 Hz, fie nu scade niciodată sub o anumită valoare. De fapt, R-S700 are un factor de atenuare de „240 sau mai mult”.

R-S700 vine cu două telecomenzi, câte una pentru fiecare zonă. Telecomanda pentru zona 2 este mult mai mică și este cu infraroșu. Telecomanda suplimentară nu este esențială, deoarece telecomanda principală poate controla ambele zone. Telecomanda principală în sine este adecvată, dar nu extraordinară. Butoanele sunt mici, designul nu este deloc ergonomic și niciunul dintre butoane nu are iluminare de fundal sau lumini de noapte. Butoanele și textul sunt atât de mici încât este dificil de citit fără lumină directă. Telecomanda are o rază rezonabilă, iar butoanele, deși mici, funcționează bine.

R-S700 este un receiver puternic, având în vedere că este doar un dispozitiv stereo. Componentele din R-S700 sunt aranjate simetric. Yamaha susține că acest design simetric permite „reproducerea precisă a câmpului sonor”. Partea „ToP-ART” din „ART” se referă la designul șasiului Yamaha, despre care se afirmă că elimină efectele vibrațiilor externe.

Configurarea receiverului stereo Yamaha R-S700

Configurarea s-a realizat într-un timp scurt. Am conectat difuzoarele Klipsch Forte III și playerul Sony BDP-S6700 Blu-ray (care acum era folosit ca un CD player) prin conexiuni analogice.

Pentru R-S700, sunt utilizate amplificatoare separate pentru secțiunile de înalte/medii și subwoofer ale difuzoarelor cu două căi. R-S700 are și o ieșire pentru subwoofer. Nu există management al basului, așa că, dacă decideți să folosiți un subwoofer, veți avea nevoie de un filtru trece-jos ajustabil încorporat. Pentru difuzoarele principale, un filtru trece-sus ar fi util, dar mai puțin necesar.

R-S700 are și o funcție de economisire a energiei care poate fi setată pe on sau off. Aceasta este practic un timer de repaus cu trei opțiuni: 4, 8 și 12 ore. Dacă funcția de economisire a energiei este activată, receiverul se va opri dacă este inactiv pentru timpul setat.

Testul

Am testat amplificatorul stereo într-o sală de muzică și cinema de dimensiuni mari. Sala era pătrată, cu panouri acustice broadband și difuzoare cubice din lemn pe pereți pentru un sunet echilibrat și clar. Pentru a reduce zgomotul extern și a îmbunătăți acustica sălii, cortine acustice au fost plasate în fața ferestrelor și ușilor. Chiar dacă sunetul poate fi îmbunătățit prin ajustarea amplificatoarelor, managementul acustic al sălii este esențial pentru a obține o calitate perfectă a sunetului.

Radioul FM a sunat destul de bine. A urmat ascultarea de CD-uri. S-au încercat mai multe stiluri de muzică. Muzica a fost nealterată și adecvat de neutră. După activarea modului CD Direct Amp, am experimentat un sunet mai bun. R-S700 a produs sunete cu multă putere și dinamism. Nu a existat distorsiune sau zgomot perceptibil, chiar și la volume mari.

Ultimul indiciu

Acest receiver stereo este precis, dinamic, clar și plăcut neutru în ceea ce privește sunetul. De asemenea, este rezonabil ca preț comparativ cu alte receivere cu două canale, oferind totuși o performanță corectă și puternică. Nu s-au auzit distorsiuni nici la volume mai mari. Dacă doriți un receiver puternic cu un sunet bun și nu vreți să vă îndatorați pentru designul camerei de muzică sau cinema, Yamaha R-S700 poate fi cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.

Scris de Róbert Polgár

Similar Posts