recenzie Yamaha Aventage RX-A8A AV

Acesta este cel mai mare model din gama de receivere AV Aventage de la Yamaha. Compania japoneză Yamaha este în afaceri încă din secolul al XIX-lea, vânzând motoare și produse audio-hifi.

Caracteristici Yamaha Aventage RX-A8A

Acest model este un amplificator cu 11.2 canale, cu funcții pentru zonele 2, 3 și 4. Dispune de conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, Spotify Connect și funcții audio multiroom MusicCast. Amplificatorul a fost îmbunătățit cu AURO 3D FW, Dolby Atmos și DTS:X CINEMA DSP HD3 pentru o experiență cinematografică de ultimă generație. CINEMA DSP oferă 24 de programe. Sunt disponibile 7 intrări HDMI și 3 ieșiri. Puterea de ieșire este de 1kHz, un singur canal: 185W, 20Hz-20kHz, două canale: 150W. Amplificatorul este, de asemenea, capabil de upscaling la 4K Ultra HD și decodare audio HD (DTS-HD, True-HD).

De asemenea, puteți controla unitatea cu comenzi vocale și utiliza microfonul de intrare pentru a regla și mai precis setările. Sunt disponibile conexiuni USB, 3 optice, 2 digitale coaxiale, 6 audio analogice, 1 video component, 2 intrări video composite pe amplificator. Desigur, are și o ieșire pentru căști, ieșire de declanșare de 12V, tuner AM/FM.

Prezentare Detaliată

Cele 11 canale de putere vor deservi complet configurația de boxe 7.1.4. Când sunt utilizate două subwoofere, RX-A8A poate distinge de fapt între tonurile de bas. Manualul de utilizare explică clar toate aranjamentele posibile, inclusiv cum să conectați fiecare boxă. Pentru a simplifica și mai mult configurarea, Yamaha oferă opțiuni de configurare prin iOS și Android, cu o aplicație numită ‘AV Set-Up Guide’. Aceasta nu numai că vă ajută cu aranjamentul boxelor, dar și cu conectarea tuturor surselor.

Acestea sunt disponibile cu șapte intrări HDMI, fiecare capabilă de 4K la 40 Gbps. RX-A8A are o ieșire HDMI principală cu eARC pentru redarea audio de la un televizor conectat, o a doua ieșire HDMI care nu are ARC sau control HDMI și a treia ieșire HDMI menționată anterior pentru o zonă suplimentară.

În plus, există doar 5 intrări audio – una optică digitală, una optică sau RCA analogică, una coaxială digitală sau RCA analogică, o pereche de intrări XLR balansate (există, de asemenea, pre-out XLR pentru canalele de ieșire frontale stânga și dreapta), și în final o intrare phono pentru un pick-up cu o coloană de împământare. De asemenea, există conexiuni Ethernet, trigger și IR, o priză pentru antena DAB+/FM (și tunerele aferente), iar pe panoul frontal se află o priză pentru căști.

Singura priză USB-A este tot pe panoul frontal, ceea ce este puțin incomod dacă doriți să utilizați un hard disk cu, de exemplu, fișiere muzicale, dar convenabil pentru conectarea rapidă a unui conector. Totuși, nu există conexiune USB-B pentru redarea de pe computer. Bineînțeles, există o telecomandă iluminată din spate.

Platforma Yamaha MusicCast pentru streaming și multi-room oferă posibilitatea de streaming muzical. Am folosit telecomanda pentru a ajusta distanța dintre boxe și setările de volum. Setările au fost rapide și ușor de realizat. Am conectat amplificatorul cu o pereche de boxe Focal Chora 826 și un subwoofer SVS SB 4000.

Construcție și Design

Când cumpărați un receiver de înaltă calitate, vă puteți aștepta ca producătorul să fi acordat atenție fiecărui detaliu. Folosind componente de calitate, au construit o carcasă robustă și fără defecte. Designul a fost schimbat față de modelul anterior. Butonul principal de control al volumului a fost mărit, făcându-l mai ușor de utilizat. A dispărut afișajul central larg, cu numeroasele sale lumini mici; a dispărut și capacul mare care adăpostea intrările și comenzile frontale. În partea dreaptă se află un selector de intrare mai mic, cu patru butoane Scene pentru a alege setările dorite.

Singura schimbare surprinzătoare în designul carcasei unității este capacul din plastic ABS. Panoul său frontal lucios este foarte atrăgător și arată mai puțin rigid decât carcasele metalice. RX-A8A este destul de mare pentru dimensiunea sa. Sub capacul superior din plastic se află o nouă carcasă metalică perforată care oferă o rigidizare suplimentară a șasiului, despre care Yamaha spune că dublează rigiditatea structurii comparativ cu modelele Aventage anterioare.

Acest model de top, spre deosebire de predecesorii săi, are pene și picioare din alamă cu Tehnologia Anti Rezonanță (A.R.T.). Tehnologia Anti Rezonanță (ART) Wedge este un al cincilea picior în partea din față a șasiului. Pana ajută la amortizarea mai eficientă a vibrațiilor, oferind un sunet mai plăcut, mai curat și mai focalizat.

Noul procesor este un Qualcomm quad-core QCS407, cu aproape de șapte ori puterea de procesare a modelelor anterioare. Procesorul Qualcomm QCS407 pe 64 de biți oferă un sunet surround precis.

Acest amplificator are două bobine de transformator, cu cablaj separat pentru secțiunea amplificatorului de curent (probabil etapa de ieșire) și secțiunea amplificatorului de tensiune (probabil etapa de intrare). Yamaha Compressed Music Enhancer folosește procesarea digitală a semnalului, astfel încât chiar și fișierele comprimate vor suna perfect.

Testarea Aventage

Aventage a fost testat într-un living mare care este folosit și ca sală de cinema de către proprietar. Datorită stilului minimalist al camerei, nu era mult mobilier și decorațiuni pe pereți. Câteva panouri acustice imprimate au fost instalate anterior pe pereți, dar acestea nu au fost suficiente pentru a obține o acustică perfectă. S-au efectuat măsurători acustice în cameră și s-a determinat că sunt necesare mai multe capcane de bas pentru colțuri și difuzoare.

Expansele mari de sticlă ofereau o vedere minunată a peisajului, dar din păcate nu erau prea benefice din punct de vedere acustic, deoarece ferestrele reflectau sunetul. Reverbările rezultate stricau sunetul. Pentru a rezolva această problemă, am recomandat perdele acustice, care îmbunătățesc acustica și oferă, de asemenea, întunecarea necesară pentru cinema.

Folosind sistemul de corecție a camerei YPAO, am reușit să rafinăm sunetul, dar numai după un tratament acustic complet al camerei am putut aștepta un rezultat impecabil. Programele de corecție a camerei nu pot rezolva singure problemele acustice mai serioase. Amplificatorul Yamaha Aventage a fost testat în timpul vizionării mai multor filme și am fost foarte mulțumiți de performanța sa. A oferit un sunet clar, detaliat, cu un bas solid și o scenă sonoră coerentă.

L-am testat și în timpul ascultării muzicii. Amplificatorul radio, datorită MusicCast, face disponibile Spotify, Tidal, Qobuz, Amazon și Deezer, precum și fluxuri nesubscrise, cum ar fi radioul pe internet. Imaginea sonoră stereo a fost bună (deși nu a putut depăși amplificatoarele stereo), umplând spațiul frumos cu muzică. Am auzit performanțe muzicale realiste și plăcute. Existau 11 moduri din care să alegi pentru a se potrivi cu 11 stiluri muzicale diferite. Ne-am distrat mult cu acestea, s-au dovedit foarte utile, de exemplu, când aveam nevoie să creștem volumul câmpului sonor folosind modul ales.

Ne-am distrat jucându-ne cu peisajele sonore, mai ales pentru a interpreta albume întregi. Cea mai corectă setare a fost cea „Standard”. Dacă doriți să ascultați muzică reală Atmos, folosind Tidal sau Apple, veți avea nevoie de puțin noroc. Dacă nu alegeți muzica exclusiv dintr-o listă de redare, veți avea nevoie și de puțin noroc pentru a găsi muzică Atmos.

JUDECATA

Acest amplificator este un receptor de top atât în ceea ce privește funcționalitatea, cât și performanța. MusicCast va primi actualizări regulate, iar producătorul promite că suportul pentru 8K/60A, 4K/120A și HDR10+ va fi disponibil în curând, precum și suport pentru 8K/60B, 4K/120B și VRR, ALLM, QFT, QM pentru jocuri. La streaming, calitatea muzicii a degradat, dar nu semnificativ. Efectul stereo a fost satisfăcător. La vizionarea filmelor, am experimentat un sunet dinamic, clar și detaliat, cu un sunet spațios, realist și basuri intense. Prețul nu este cel mai ieftin, dar fiind un difuzor de înaltă calitate, acest lucru nu este surprinzător.

 

Scris de Róbert Polgár

Similar Posts