Test Yamaha A-S301 Stereo Amplifier

Yamaha a utilizat tehnologia Top-Art, ceea ce înseamnă un design simetric, în producția amplificatorului. Acest lucru are ca rezultat o claritate mult mai mare a semnalului, sunet fără zgomot și distorsiuni. Datorită tehnologiei ART, amortizarea vibrațiilor este, de asemenea, optimizată. Yamaha A-S301 promite un sunet bogat la un preț relativ accesibil.

Amplificatoarele stereo

Amplificatoarele stereo utilizează, în general, circuite mai simple și trasee de semnal mai scurte decât amplificatoarele home theatre multicanal. În funcție de complexitatea amplificatoarelor, semnalul poate trece prin mai multe circuite, ceea ce degradează calitatea. Pentru amplificatoarele stereo, unul dintre principalele puncte de focus este traseul scurt al semnalului, deoarece există mai puține șanse de degradare a sunetului. Când alegeți un amplificator stereo, este important să-l mențineți simplu: cea mai bună modalitate de a alege un amplificator stereo este să vă asigurați că este echipat cu cât mai puține funcții suplimentare și să nu vă uitați la puterea de ieșire, ci la valoarea puterii înregistrate!

Așadar, înainte de a cumpăra un amplificator, gândiți-vă bine la ce doriți să îl folosiți. Un amplificator stereo poate fi suficient pentru divertismentul acasă și ascultarea muzicii, dar pentru o sală de cinema poate fi mai potrivit să cumpărați un amplificator home theatre multicanal.

Designul

Yamaha A-S301 are un design gros și robust care arată că au fost folosite componente de calitate în fabricarea sa. Panoul frontal dispune de butoane pentru volum, selecția intrării și alimentare, precum și ieșire pentru căști, selecția difuzoarelor A/B și un buton pentru activarea modului Pure Direct al Yamaha. A-S301 include, de asemenea, un control al volumului care ajustează volumul dorit. Acesta controlează și echilibrul sunetelor de frecvență joasă și înaltă, oferind o gamă completă de sunet la orice nivel de volum.

Caracteristicile Yamaha A-S301

Amplificatorul A-S301 are o putere de 60 de wați pe canal, 2.1 canale, 2 ieșiri pentru difuzoare și 1 ieșire pentru subwoofer. Dimensiuni: 435 mm lățime x 151 mm înălțime x 387 mm adâncime și cântărește 9 kg. Deși performanța nu este cea mai musculară, este perfect adecvată pentru utilizarea de zi cu zi, să zicem, medie.

În plus față de numeroasele intrări analogice RCA, A-S301 are intrări digitale, câte una pentru conexiunile coaxiale și optice, și o intrare fono încorporată pentru pick-upuri. Toate acestea sunt situate pe partea din spate a amplificatorului, la fel ca cele două prize pentru difuzoare și ieșirea pentru subwoofer, priza de alimentare USB 5 V DC, precum și butoanele selectorului de impedanță înaltă sau joasă și comutatorul pornit/oprit pentru modul de așteptare temporizată al Yamaha.

Funcția YBA-11 vă permite să transmiteți muzică wireless de pe un telefon mobil sau PC cu Bluetooth.

Deși este un pic ușoară, nu ne putem plânge prea mult de telecomandă. Funcția Auto Power Standby detectează când amplificatorul nu este utilizat pentru o perioadă lungă de timp (aproximativ 8 ore) și comută automat în modul standby.

Testarea Yamaha A-S301

Am testat amplificatorul într-o cameră mică, asociat cu difuzoare Q Acoustics 3020i. Camera fusese recent renovată, așa că acustica nu era ideală. Camera era destul de reverberantă, datorită pereților și tavanului netezi și goi. Ar fi nevoie de mai multe panouri acustice pentru un sunet optim. Am recomandat panouri acustice broadband, panouri cu membrană dublă și difuzoare pentru pereți și tavan. Pentru podea am recomandat un covor acustic, care îmbunătățește de asemenea acustica.

Chiar și cele mai bune amplificatoare și difuzoare vor suna bine doar dacă problemele acustice ale camerei sunt eliminate. Trebuie, de asemenea, să aveți grijă să nu supraamortizați camerele, deoarece fără basuri, rezultatul nu va fi perfect. Este recomandabil să apelați la profesioniști acustici pentru a efectua măsurători și design acustic.

La testarea amplificatorului Yamaha, am constatat că gama medie era deosebit de puternică, cu un sunet plăcut și cald, care a făcut audiția foarte plăcută și ușoară. Frecvențele înalte erau mai puțin moi și subtile decât la utilizarea amplificatoarelor mai scumpe. Un sunet uniform, echilibrat, intens, cu un capăt inferior neutru și basuri puternice caracterizează amplificatorul. Dinamica amplificatorului este de asemenea ideală, deși în timpul testării a lipsit uneori impulsul și ritmul. Efectul stereo nu este întotdeauna cel mai optim, dar este o alegere excelentă pentru un amplificator entry-level. Chiar și la volume mari, claritatea sunetului este menținută. A existat o lipsă de detalii, dar nu a fost prea gravă.

Judecată

Deși amplificatorul Onkyo A-9010 s-a dovedit a fi mai bun în unele privințe decât acest amplificator stereo, Yamaha pe care l-am testat este un rival demn. Amplificatorul este robust, solid construit, având un sunet echilibrat și curat, cu o dinamică bună. Pentru un preț accesibil, utilizează de asemenea tehnologia Top-Art a Yamaha pentru a perfecționa sunetul. Detaliile și impulsul nu sunt cele mai bune, cu toate acestea, în categoria sa, este un amplificator absolut corect și plăcut sonor.

 

Scris de Róbert Polgár

Similar Posts