Ce fel de receptor home theatre să alegeți? Partea 2
Luați în considerare dimensiunea și caracteristicile camerei!
Filmele sună mult mai dinamic decât majoritatea muzicii. Adică, părțile zgomotoase pot fi MULT mai puternice! Este important să achiziționați un receptor care să dispună de alimentare de rezervă, în caz contrar părțile puternice vor fi distorsionate. Acest lucru nu numai că degradează sunetul, dar vă poate deteriora și difuzoarele. În mod ideal, este nevoie de aproximativ 100 de wați sau mai mult pe canal. Este chiar mai bine, dacă receptoarele au și conectori de ieșire pentru preamplificator, pentru a putea adăuga ulterior un amplificator suplimentar pentru a crește performanța.
Ce trebuie să căutați dacă doriți un sunet multi-room fără fir?
În trecut, dacă doream să ascultăm muzică într-o altă cameră, trebuia să facem o mulțime de găuri în pereți și în podele pentru a duce firele la difuzoare.
-
Panouri de amortizare a sunetului de bas cu membrane de lemn575 lei – 771 lei +Vat
-
Panouri acustice studio cu difuzor – Cu model în dungi.425 lei – 771 lei +Vat
Nu este nevoie de așa ceva astăzi. Multe dintre cele mai recente receptoare AV din ziua de azi au încorporate funcții wireless multi-room (cum ar fi HEOS de la Denon, Yamaha MusicCast etc.) care pot fi controlate prin intermediul unei aplicații descărcabile de pe telefon, tabletă sau computer.
Multe dintre cele mai recente receptoare home theatre pot fi controlate cu ușurință de pe orice aplicație de pe iPhone, tabletă sau computer, oferindu-vă un control complet de oriunde din casă.
Adesea, aceste aplicații pot fi personalizate – le puteți modifica pentru a se potrivi unei anumite încăperi. Un exemplu este aplicația sistemului multi-room HEOS by Denon.
Asigurați-vă că există suficient spațiu pentru receptor!
Receptoarele AV sunt adesea mai mari decât ați putea crede.
Un receptor AV ar trebui să disipeze căldura, așa că vă recomand să lăsați suficient spațiu în jurul acestuia în scopul ventilației. Dispunând de o ventilație suficientă, poate fi evitată supraîncălzirea, prelungind astfel durata de viață a dispozitivelor dvs. electronice.
Un lucru este sigur: noile receptoare AV din ziua de azi sunt semnificativ mai mari și mai grele decât strămoșii lor. Prin urmare, așezarea lor pe un raft frumos din sticlă sau plastic nu este tocmai ceea ce trebuie să faceți.
Ce este a doua zonă?
Imaginați-vă că este ora 21:00 și doriți să vizionați „Westworld”, dar altcineva vrea să vadă un alt film pe DVD. Un receptor multizonă permite utilizarea mai multor surse video – cablu, satelit, Apple TV, player Blu-ray etc. – și trimite semnalul respectiv la două televizoare diferite. În acest fel, este posibil să se urmărească până la două programe TV în direct în paralel folosind același receptor multizonă, deși pentru aceasta este nevoie de un cablu suplimentar sau de un al doilea televizor prin satelit.
Are vreo valoare sistemul de calibrare a camerei?
Da, aproape toate receptoarele AV au inclus astăzi un software de calibrare automată a camerei. O cameră care a trecut printr-un tratament acustic, software-ul de calibrare a camerei funcționează bine perfecționând în continuare sunetul.
Ce se întâmplă dacă am deja un receptor AV?
Dacă aveți deja un receptor home theatre, dar care are mai mult de cinci ani, este timpul să faceți un upgrade pentru a avea acces la cele mai recente formate, cum ar fi, de exemplu, Dolby Atmost. În plus, numărul de funcții ale unui nou receptor AV este proporțional cu numărul de funcții noi ale unui nou televizor. Cu toate acestea, nu este necesar să vă schimbați atât de des receptorul stereo, deoarece nu s-au schimbat prea multe în această categorie. Dar este posibil să doriți să vă înlocuiți receptorul AV atunci când cumpărați un televizor nou, pentru a beneficia de noile funcții ale televizoarelor mai avansate.
Ce mărci merită cumpărate?
Există multe mărci excelente, dar preferatele noastre sunt Yamaha, Marantz, Denon, Arcam, NAD și Sony, pentru a numi doar câteva.
10 amplificatoare home cinema pe care credem că merită să le cumpărați în 2021:
1.Denon AVC-X8500H
Receptorul home cinema cu 13,2 canale este un model cu adevărat uimitor datorită celor 13 niveluri de putere. Din punct de vedere estetic, acesta oferă un design modern și atractiv. Are o putere de 140 de wați pe canal, dispune de detalii și de o ieșire musculoasă, o carcasă robustă, sistem de optimizare acustică a camerei, sunet surround adevărat și este capabil să umple spațiul. Dinamica și precizia ar putea fi mai bune, tonurile profunde nu sunt suficient de percutante, iar cifrele și literele de pe telecomandă sunt prea mici, este prea grea și sensibilă la mișcări.
2.Denon AVC-X6700H
Sunetul reprodus de acest aparat este viu, spațios, detaliat, cu o dinamică și o acuratețe excelente, iar dialogurile sunt suficient de clare. Basurile ar putea fi mai bune, dar cu un subwoofer și difuzoare performante, și asta va fi bine.
Oferă o putere de 205 wați, are 11,2 canale, rezoluție 8K HDR, Wifi, conexiune Bluetooth, IMAX Enhanced, Dolby Atmos, DTS: X, 8 intrări HDMI.
-
Panouri de perete acustice Bass cu membrană dublă din piele575 lei – 771 lei +Vat
-
Difuzor acustic 3D 70x70x10cm800 lei – 875 lei +Vat
3.Sony STR-DN 1080
Precizie și dinamică, cu basuri intense, are 7.2 canale, Dolby Atmos, 4K HDR, conectivitate Bluetooth. Are 6 intrări HDMI, iar serviciile de streaming muzical sunt, de asemenea, disponibile. Nu ar strica dacă telecomanda ar avea iluminare din spate, dar prețul receiverului este foarte accesibil.
4.Denon AVR – X2700H
Amplificatorul cu 7.1 canale are o putere de 150 de wați, 8K HDR, Dolby Atmos, DTS: X, IMAX Enhanced, 7 intrări HDMI, conectivitate Wifi și Bluetooth. Telecomanda este excelentă, basul ar putea fi mai puternic, dar s-ar putea ca asta să fie ceea ce ne-a impresionat cel mai mult.
5.Yamaha RX-A 1080
Yamaha are 170 de wați de putere, 7.2 canale, 4K HDR, Dolby Atmos, DTS: X, conectivitate Wifi și Bluetooth. Amplificatorul are multe funcții, un sunet mare și detaliat, dar am evaluat că în ceea ce privește acuratețea și dinamica a rămas puțin în urmă.
6.Onkyo TX-SR 393
AVR-ul cu 5,2 canale promite o putere de 155 de wați pe fiecare canal. Îi lipsesc Chromecast integrat, Wi-fi, conectivitate Ethernet, nu are intrare Phono și nici acces la radio pe internet, Spotify, Deezer, Amazon Alexa… etc. Dar, fiind vorba de un amplificator entry-level în această gamă de preț, aceste neajunsuri pot fi totuși scuzate. Acesta poate fi calibrat cu ajutorul sistemului de corecție acustică a încăperii Onkyo AccuEQ. Printre concurenții săi de receptoare entry-level, Onkyo este un model impresionant și remarcabil la un preț accesibil.
7.Marantz SR6014
Marantz SR6014 este un receptor AV, ceea ce înseamnă că este conceput pentru a fi o parte centrală a sistemului dvs. home theatre. Acesta este echipat cu opt intrări HDMI, fiecare dintre ele fiind capabilă de înregistrare video 4K cu suport complet HDCP 2.3. Există, de asemenea, trei ieșiri HDMI, dintre care una are funcționalitate eARC completă. Oferă un sunet definit și armonios, suportă IMAX Enhanced, tehnologia de virtualizare a înălțimii Dolby Atmos și DTS: X și DTS Virtual: X.
8.NAD C368
Extrem de simplă, curată, stabilă și solidă, carcasa este în mod clar proiectată cu gândul la caracterul practic și la durabilitate. Amplificatorul NAD are, de asemenea, 2 intrări analogice, USB și 3 intrări HDMI, 2 intrări coaxiale și 2 intrări optice. La dispozitiv pot fi conectate 2 perechi de difuzoare și 1 subwoofer. Pentru acest model este disponibilă și o conexiune Bluetooth. Intrarea MM Phono vă permite, de asemenea, să redați discuri vechi de vinil. Frecvența de transmisie este de 10 Hz-65 kHz. Puterea de ieșire este de 2 x 80 de wați. Sunetul este aproape impecabil, prețul este accesibil. Se caracterizează prin calitate înaltă, durabilitate și accesibilitate. Poate doar gamele de frecvențe mai înalte sunt puțin mai slabe decât ne așteptam, dar în afară de asta, nu am găsit niciun defect grav.
-
Panou de artă murală parametrică (difuzor)2 045 lei – 2 675 lei +Vat
-
Difuzor acustic din lemn 60x60x6cm550 lei – 715 lei +Vat
9.Denon AVR S750
Receptor AV 4k Ultra HD cu 7,2 canale, cu 165 de wați pe canal. Dispune de 6 intrări HDMI compatibile 4 K / HDR, 1 ieșire și conexiuni Ethernet, USB, Bluetooth, Wifi. Există 3 intrări digitale – 2 optice și 2 coaxiale pe dispozitiv. Software-ul Audyssey Room Correction și un microfon pentru măsurarea calibrării difuzoarelor. Acesta redă și discuri de vinil pe intrarea Phono.
Din păcate, AVR-S750H nu are suport pentru Google Chromecast, spre deosebire de rivalii săi. Prețul accesibil și Bluetooth, Apple AirPlay 2, funcția HEOS proprie Denon și APP-urile de control vocal Amazon Alexa, Google Assistant sunt clar în favoarea receptorului. Nu mi-a mai plăcut atât de mult aspectul: pare plictisitor, învechit în comparație cu dispozitivele similare de la concurenți. Predecesorul său s-a descurcat ceva mai bine la capitolul sunet, iar noi am întâmpinat probleme cu gamele de frecvențe joase.
10.Anthem MRX 1120
Are 8 intrări HDMI și 2 ieșiri HDMI. Cu un procesor de semnal digital cu 4 nuclee și convertoare D / A cu ieșire diferențială pe 32 de biți / 768 kHz, Anthem MRX 1120 este capabil să convertească videoclipuri 4K. Am asistat la o calitate fantastică, clară și detaliată a sunetului. Sistemul ARC este un avantaj foarte serios al dispozitivului, singura obiecție fiind poate că nu poate gestiona subwooferele individual.
(Am publicat anterior pe site-ul nostru rezultatele testelor cu privire la mai multe dintre receptoarele enumerate mai sus, nu ezitați să le citiți pentru mai multe informații).
G.H.
Scris de Róbert Polgár