Ce înseamnă acustică?

Cuvântul acustică este derivat din limba greacă, acustica fiind știința sunetului care se ocupă cu generarea și transmiterea sunetului. Termenul acustică se referă și la caracteristicile și calitatea sunetului într-un anumit spațiu.

De ce ar trebui să mă intereseze acustica camerei?

În cazul în care dorim să obținem cea mai bună calitate a sunetului cu echipamentele audio atent selecționate, nu putem neglija acustica camerei. Poziționarea echipamentelor impecabile este un aspect important, însă în cele mai multe cazuri nu este suficientă de una singură.

Acustica camerei joacă un rol crucial în proiectarea auditorilor, studiourilor de înregistrare, sălilor de concert și teatru. Cu un design bine planificat și instrumente specifice, se pot obține aceleași caracteristici acustice pentru o sală goală, precum și pentru una plină. În acest scop, deja în procesul de construcție se formează plafoane suspendate astfel încât să direcționeze undele sonore către public, în timp ce alte soluții arhitecturale reduc ecourile.

De asemenea, procesul de construcție al cinematografelor este realizat în conformitate cu specificațiile date, deoarece chiar și cel mai scump echipament nu poate oferi o experiență cinematografică perfectă dacă acustica camerei nu este adecvată.

Provocări legate de materialele de construcție existente

Dacă proiectăm un home theatre sau un studio de înregistrări într-una dintre camerele casei noastre, putem implementa acest lucru ținând cont de parametrii existenți și de materialele de construcție utilizate. În astfel de cazuri, acustica camerei este dată și putem măsura și îmbunătăți sunetul în cameră cu panouri acustice adecvate.

Foarte des acoperă o suprafață mare a pereților cu unul dintre materialele menționate mai sus, dar observă trist că a devenit chiar mai rău. Motivul este că aceste materiale – spuma acustică și polistirenul – nu sunt adecvate pentru a absorbi notele joase, însă absorb frecvențele înalte, ceea ce cauzează efectul opus: frecvențele joase devin și mai dominante.

Prima sarcină ar trebui să fie atenuarea frecvențelor joase


Scris de Róbert Polgár

 

Similar Posts