Clash of Titans: Rode NT1-A vs AT2035

Unul dintre cele mai importante echipamente ale studiourilor de înregistrare a sunetului este microfonul. Puteți alege dintre mai multe tipuri de microfoane, în funcție de scopul în care doriți să le folosiți. Am comparat microfoanele Rode NT1-A și Audio Technica AT2035 în cel mai recent test al nostru.

Despre microfoane

Un microfon este un convertor electroacustic care transformă vibrațiile din aer în semnale electrice. Atunci când intră în contact cu undele sonore, membrana microfonului generează mici vibrații și le transformă în semnale electrice. Invenția microfonului este legată de telefonul lui Alexander Graham Bell, iar primul microfon cu carbon a fost inventat de Thomas Edison în 1876.

Caracteristici cardioide

Modelul de sensibilitate al microfoanelor cardioide este în formă de inimă, de unde și numele. Microfoanele cardioide sunt la fel de sensibile la sunetele din față și din spate, dar au o respingere mare pentru sunetele care vin dinspre părțile laterale, prin urmare, pot filtra bine zgomotele externe.

Rode
Rode NT1A studio microphone

RODE Microphones a fost fondată de Henry și Astrid Freedman în 1967. Cu sediul în Australia, compania proiectează și produce microfoane și accesorii. Microfoanele lor sunt utilizate în studiouri profesionale și casnice, pe scenă sau pentru înregistrarea sunetului din filme. Acestea sunt adesea folosite pentru a servi ca microfoane de scenă montate deasupra capului pentru a înregistra tobele, tobele cu piciorul, vocile și corurile. Exportă în Statele Unite de peste 25 de ani, iar produsele lor au fost exportate în peste 30 de țări din 1998.

Microfonul NT1-A a câștigat premiul Editor’s Choice Award în 2004 ca fiind cel mai silențios microfon din lume! Nivelul său de zgomot este de numai 5 dB, ceea ce este cu adevărat impresionant. Gama de frecvențe este de la 20 Hz la 20 kHz, iar impedanța este de 100 Ohmi. Raportul semnal/zgomot al dispozitivului audio din aluminiu, metal robust, este de 4,5 dB. Are un amortizor de vibrații Rycote Lyre integrat și cel mai bun filtru metalic cu două straturi. Nivelul maxim al presiunii sonore (SPL) este de 13 Db. Rode NT1-A este un microfon cardioid, ceea ce înseamnă că transmite sunetul din fața sa, separându-l astfel în mod eficient de zgomotul de fond, precum și de sunetul propriu al camerei. Este un microfon extrem de sensibil, în consecință, este absolut necesar să eliminați toate zgomotele de fond! Producătorul oferă o garanție de 10 ani pentru acest microfon, ceea ce dezvăluie destul de multe despre calitatea sa.

Tratamentul acustic este esențial!

În studiouri, înregistrările de sunet vor fi de bună calitate numai dacă avem grijă de tratamentul acustic al camerei. Un sunet uniform și clar poate fi obținut prin utilizarea panourilor acustice de absorbție și difuzie a sunetului. Chiar dacă ne dotăm studioul cu cel mai bun și mai scump echipament audio din lume, în absența unei acustici ideale, calitatea sunetului înregistrat va fi dezamăgitoare. Nu putem sublinia îndeajuns de mult importanța tratamentului acustic!

NT1-A a furnizat o gamă dinamică largă, sunete și detalii clare și am asistat la un plus de vivacitate în cazul vocilor, în cazul instrumentelor am simțit această acuitate ca fiind excesivă. Cu toate acestea, am observat un sunet frumos și acceptabil pe scară largă, cu game medii echilibrate și înalte aerisite și luminoase.

AT2035
AT2035 microphone

Audio Technica a fost fondată de Hideo Matsushita în 1962. Microfonul AT2035 pe care l-am testat, la fel ca și Rode, este un microfon cardioid, cu condensator cu diafragmă mare, răspunsul în frecvență este cuprins între 20 Hz și 20 kHz, nivelul maxim de presiune sonoră este de 148 dB, iar raportul semnal-zgomot este de 12 dB. Are ieșiri XLR. Disponibil cu suport de microfon anti-vibrații și filtru de bas. Fabricat din material metalic solid. Instrumentul japonez avea un sunet dinamic și precis, iar vocea și muzica instrumentală pe care le înregistra suna, de asemenea, clar și frumos.

Ambele microfoane au fost testate în aceleași condiții. Deoarece sunt microfoane cardioide, cunoscute și sub numele de microfoane frontale, acestea sunt utilizate în principal pentru înregistrări live. Sunt printre cele mai comune microfoane, singurul dezavantaj fiind că, dacă sunt plasate prea aproape de sursă, au tendința de a colora frecvențele mai profunde, motiv pentru care modul în care le plasăm este esențial. Sunetele și zgomotele care vin din lateral și din spate sunt filtrate. Locul de testare a fost un studio de înregistrare a sunetului care avea o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați. Condițiile acustice ale studioului erau optime, cu elemente de bandă largă și panouri acustice de absorbție și difuzie a sunetului pe pereți, precum și cu o perdea fonoabsorbantă în fața ferestrei.

Verdict

Ambele microfoane sunt de înaltă calitate, cu o dinamică și un sunet excelente. Deși prețul este mai mare decât cel al microfonului AT203, microfonul Rode a ieșit învingător din competiție datorită garanției de 10 ani pe care o oferă producătorul, amortizorului de vibrații încorporat și cablului XLR care vine împreună cu produsul. Zgomotul propriu minim îl face aproape unic printre produsele audio similare. Îl recomandăm în primul rând pentru înregistrarea vocilor. În cazul microfoanelor, manipularea acustică a studioului este esențială, altfel microfoanele sensibile vor capta zgomote de fond nedorite, ceea ce va duce la o calitate slabă a sunetului.

G.H.

Similar Posts