Probleme acustice și soluțiile lor în casele noastre
Considerațiile acustice sunt, în general, cele mai puțin luate în considerare atunci când se proiectează și se construiesc clădiri rezidențiale. Ne-am gândit vreodată că apartamentele noastre au și un „sunet” propriu? S-ar putea să nu ne dăm seama cât de mult afectează acustica încăperilor atmosfera casei noastre.
Probabil mulți părinți s-au confruntat deja cu problema că atunci când copilul lor adolescent ascultă muzica preferată la volum maxim în camera sa, întreaga casă răsună din cauza lui. Zgomotul vehiculelor și al trenurilor împiedică somnul noaptea sau odihna de zi.
De asemenea, poate cauza multe conflicte dacă vecinii noștri sunt zgomotoși și prin pereți auzim tot ce se întâmplă la ei, chiar dacă nu vrem. În arhitectură, acustica nu este considerată de o importanță deosebită de către proiectanți și arhitecți, cu excepția cazului în care sunt clădiri care oferă locuri pentru spectacole de teatru, concerte sau reprezentații muzicale.
Dacă acordăm atenție acusticii atunci când proiectăm proprietăți, putem crea un spațiu de locuit plăcut, liniștit și armonios. Cu ajutorul specialiștilor acustici, este posibil să determinăm ce fel de tratament acustic necesită încăperile respective.
Cum se comportă sunetele în casa noastră?
Cum se comportă sunetele în casa noastră? Sunetele pot fi absorbite, reflectate și împrăștiate, în funcție de tipul de suprafață. Sunetele care ajung la materiale fonoabsorbante trec în alte spații pe măsură ce trec prin suprafață și sunt apoi convertite în energie termică, atenuând astfel sunetele.
În timpul reflecției, sunetele se reflectă de pe suprafețe dure, plate și goale, creând un ecou neplăcut. Așa-numitele elemente acustice difuzoare sunt cele mai potrivite pentru împrăștierea uniformă a sunetelor, deoarece suprafața lor neregulată împrăștie sunetele în spațiu în toate direcțiile, pe întreaga lățime de bandă.
Scopul tratamentului acustic al camerelor și birourilor este de a echilibra absorbția sunetului, reflecția și difuzia, creând astfel un sunet plăcut. Absorbția excesivă a sunetului poate duce la atenuare. Camerele „surd” astfel formate par silențioase, plictisitoare și lipsite de viață. Aproape orice număr de elemente difuzoare poate fi plasat în camere. Măsurătorile acustice pot fi folosite pentru a determina destul de precis punctele de reflexie, este recomandat să se pună panouri difuzoare pe acestea.
Selecția materialelor de construcție
Un spațiu de locuit ideal din punct de vedere acustic are aproape aceeași acustică ca o sală de concert gestionată acustic perfect. Majoritatea oamenilor doresc o casă liniștită, vor cât mai puțin zgomot exterior posibil pentru a nu le deranja viața. De aceea merită să luăm în considerare factorii acustici în timpul construcției.
Dacă locuim într-un cartier zgomotos și aglomerat, nu trebuie să renunțăm nici la un mediu de locuit liniștit și pașnic. Clădirile moderne, în stil minimalist, sunt de obicei proiectate cu multe suprafețe de sticlă. Deși multe ferestre sunt estetice, moderne și permit luminii naturale să pătrundă, nu strică să știm că sunetele se reflectă de pe suprafețele de sticlă și nu sunt eficiente în atenuarea zgomotului exterior. Dacă totuși insistăm să avem ferestre mari, asigurați-vă că plasați în fața lor perdele groase, grele și dens țesute, care vor reduce semnificativ zgomotul infiltrat și vor îmbunătăți chiar acustica. De asemenea, putem alege ferestre fonoizolante, dar în acest caz, trebuie să ne așteptăm la costuri mai serioase. Dacă dorim geamuri fonoizolante în locul geamurilor vechi, depinde și de capacitatea cadrelor ferestrelor dacă această idee este realizabilă.
Materialele de construcție tradiționale, cum ar fi cărămida, betonul sau piatra, sunt incapabile să absoarbă sunetul sau să reducă zgomotul din cauza structurii lor. Nu lăsați pereții complet goi. Cu vopsirea și tapetarea – dintre care există și materiale special fonoizolante – putem atenua zgomotele cu decorațiuni de perete, rafturi și placare din gips-carton care ies în evidență din spațiu. Dacă avem ocazia, plantați plante verzi, copaci și garduri vii în jurul casei, deoarece acestea sunt, de asemenea, excelente pentru atenuarea zgomotului.
Atunci când alegeți uși și ferestre, rețineți că ferestrele și ușile de sticlă nu exclud zgomotul. Ușile glisante nu sunt foarte ideale din acest punct de vedere. Alegerea suprafeței pardoselii este, de asemenea, importantă. Pardoselile din lemn masiv sau din gresie sunt durabile, estetice și ușor de curățat, dar proprietățile lor acustice nu sunt favorabile. Ele transmit sunetele și le reflectă, făcând camerele zgomotoase. Pardoselile din lemn masiv pot scârțâi, ceea ce poate fi extrem de inconfortabil într-o casă cu două etaje. Putem remedia aceste probleme cu covoare groase, dens țesute, cu fir lung. Covorașele fonoizolante atenuează și zgomotele de pași, zgomotul de impact și zgomotul obiectelor care cad. Puteți acoperi chiar toată podeaua cu un covor de la perete la perete.
Stilul nostru de viață și circumstanțele noastre
Condițiile acustice ale unei locuințe depind de dimensiunea, forma, mobilierul, locația clădirii și, bineînțeles, de stilul de viață și nevoile persoanelor care locuiesc în ea.
Casa unei familii cu 2 sau mai mulți copii are nevoie și de o sferă privată, nu numai pentru părinți, ci și pentru copiii adolescenți care au crescut din copilărie. Din păcate, toate sunetele și zgomotele sunt filtrate prin pereți.
Somnul sugarilor și al copiilor mici poate fi, de asemenea, perturbat de zgomotul străzii sau de zgomotul unui vecin. Dacă este posibil, încercați să amplasați camera copiilor cât mai departe posibil de sursa de zgomot.
Putem plasa panouri fonoabsorbante pe peretele camerei pentru adolescenți – acestea pot fi comandate și cu o imprimare foto – astfel încât să putem reduce muzica zgomotoasă din camera lor sau zgomotul petrecerilor cu prietenii.
Birourile de acasă devin din ce în ce mai comune, iar sistemul de „birou la domiciliu” devine și mai important din cauza coronavirusului. Dacă biroul nostru de acasă este orientat spre stradă sau este lângă un living zgomotos, cameră TV sau camera copiilor, devine foarte dificil să lucrăm. Dacă vă desfășurați cea mai mare parte a activității acasă, s-ar putea să doriți să vă mutați biroul și laptopul într-o cameră mai liniștită și mai retrasă.
Echipamentele audio și hi-fi, cum ar fi televizoarele, sistemele home theater, difuzoarele… etc. sunt surse de zgomot semnificative. Televizorul montat pe perete între cele două camere este mult mai zgomotos decât televizoarele independente sau independente. Televizoarele montate pe perete arată bine și economisesc spațiu, dar o sursă de sunet montată direct pe perete amplifică sunetele. Zgomotul transmis de structură poate perturba foarte mult liniștea camerei adiacente.
Amplasarea echipamentelor hi-fi și audio contează și în izolația fonică a încăperilor. Plasând un suport pentru difuzoare sub și deasupra difuzoarelor, puteți reduce rezonanța difuzoarelor. Nu plasați difuzoarele direct pe perete.
Dezavantajele spațiilor deschise
Apartamentele și spațiile deschise populare, cum ar fi sufrageria comună, sala de mese și bucătăria, sunt populare. Această configurație este confortabilă și spațioasă, dar sunetul este nefavorabil, deoarece nu există obstacole în fața sunetelor, așa că acestea curg liber. Va rezulta o atmosferă rezonantă, zgomotoasă. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să uităm de spațiile deschise! Putem atenua zgomotul cu covoare de mari dimensiuni și perdele groase. Dacă tot nu găsim potrivit sunetul apartamentului, luați în considerare instalarea ușilor.
Acordați atenție acusticii!
Poluarea fonică prelungită poate duce la dureri de cap și neliniște. Poate avea chiar efecte grave asupra sănătății pe termen lung. Dacă doriți liniște în casa dvs., puteți alege dintre mai multe soluții pentru a vă îmbunătăți acustica.