Revizuirea proiectorului laser DLP portabil Optoma UHZ65LV

Optoma-UHZ65LV projector white

Dacă cei mai mulți dintre noi preferă să cumpere televizoare cu ecran mare pentru cinematografele de acasă, cu o calitate fantastică a imaginii, mulți cred că adevărata experiență cinematografică poate fi obținută doar cu un ecran de proiecție și un proiector. Pentru a avea conștiința împăcată cu privire la acest subiect, am testat proiectorul Optoma într-o cameră home cinema de 20 de metri pătrați, unde proiectorul a fost asociat cu un amplificator home cinema Denon AVR-S650H și o pereche de difuzoare Focal Sopra No2.

Principalele caracteristici ale Optoma:

  • Proiector DLP portabil cu rezoluție UHD și luminozitate de 5000 de lumeni.
  • Tipul sursei de lumină este laser.
  • Raportul de contrast este de 2.000.000: 1,
  • Nivelul de zgomot este de 31 buc,
  • Consumul maxim de energie 368 wați,
  • Cântărește 9,8 kg.
  • Are 2 difuzoare, cu o putere de 4 wați fiecare.
  • Compatibil cu HDR și HLG
  • Zoom de 1,6x

Să aruncăm o privire mai atentă!

UHZ65 este un proiector home theatre de dimensiuni medii, disponibil în finisaj alb sau negru. Obiectivul este înconjurat de un inel argintiu. Nu se poate spune că designul exterior al dispozitivului este deosebit sau remarcabil. Probabil că designerii au ținut cont de principiul „mai mult decât se vede”. Extractorul de aer se află în colțul din stânga al panoului frontal al proiectorului. Picioarele frontale sunt reglabile, obiectivul este ușor încastrat, iar focalizarea manuală este, de asemenea, posibilă prin rotirea marginii obiectivului. În partea dreaptă a panoului frontal se află un senzor IR pentru telecomandă. Celelalte comenzi ale obiectivului sunt ascunse în partea superioară a proiectorului, în spatele unui capac, similar cu panoul de control.

UHZ65LV back panel

Toate intrările Z și cele 2 difuzoare de 4 wați din spate se află pe partea din spate a proiectorului. Are intrări HDMI 1, HDMI1.4 și HDMI 2. (Aceasta din urmă acceptă HDMI 2.0 și proiecția HDCP 2.2 corespunzătoare, necesară pentru a reda filme 4K Blu-Ray UHD). Dispozitivul este echipat cu un conector VGA standard pentru ieșirea analogică a computerului. 1 conector audio stereo de intrare și 1 de ieșire, o pereche de surse de alimentare USB, un conector audio digital și 1 declanșator de 12 V se găsesc, de asemenea, pe partea din spate a proiectorului, precum și porturi USB și 1 port audio optic. Focalizarea poate fi reglată cu ajutorul inelului exterior de pe partea din față a obiectivului.

Optoma projector roof

Setările de zoom și de deplasare a obiectivului sunt disponibile prin intermediul capacului de pe partea superioară a proiectorului. Numărul de butoane a fost redus, ceea ce a fost o idee bună, deoarece oricum controlăm practic totul prin intermediul telecomenzii. Butoanele de alimentare și de sursă de intrare sunt amplasate în partea dreaptă din spate a proiectorului. Comenzile se află în partea de sus a proiectorului pentru navigarea în meniu. Lumina de alimentare este roșie atunci când proiectorul este oprit și albastră atunci când este pornit. Lumina de fundal albă și luminoasă a telecomenzii este foarte utilă atunci când este utilizată într-o sală de film întunecată.

Să începem!

Optica convențională are, de obicei, o durată de viață de aproximativ 5.000 de ore, în timp ce proiectoarele echipate cu laser pot fi utilizate de 5 până la 6 ori mai mult. Durata de viață a proiectorului UHZ65 este specificată de către producător ca fiind de 20.000 de ore. Acest lucru înseamnă că poate fi folosit până la 5-10 ani cu o utilizare regulată, zilnică! (Desigur, durata de viață depinde și de modul în care este utilizat.) În ciuda luminozității mai mari, consumă mai puțină energie decât proiectoarele tradiționale cu becuri.

UHZ65LV laser projector in room

Modul de deplasare verticală a obiectivului simplifică sarcina privind montarea și/sau introducerea proiectorului practic oriunde, precum și instalarea rapidă. Procesarea de interpolare a cadrelor Pure Motion asigură o tranziție lină între cadre. De asemenea, poate fi utilizat la lumina zilei sau la lumina lămpii și pare a fi ideal pentru vizionarea evenimentelor sportive și a filmelor.

UHD oferă 3 opțiuni de corecție video: rezoluție îmbunătățită, High Dynamic Range (HDR) și Wide Colour Gamut (WCG) pentru a îmbunătăți calitatea video. WCG oferă culori mai bogate și mai intense. Dacă sursa video 4K este de bună calitate, imaginile la rezoluție 4K sunt clare și precise. Optoma poate detecta atunci când semnalul 4K / UHD primit are HDR și trece automat la modul de imagine HDR.

Există mai multe opțiuni de reglare a luminozității HDR în meniul proiectorului, cum ar fi Brilliant Colour și Dynamic Black. Utilizatorul poate selecta setările avansate care se potrivesc cel mai bine dimensiunii ecranului, amplificatoarelor, monitoarelor…, etc. Luminile înalte care pot fi obținute atunci când se utilizează un proiector depind nu numai de puterea luminoasă a proiectorului, ci și de dimensiunea și tipul de ecran. Cu un ecran plat HDR, luminile luminoase pot afișa nivelul de referință al albului la o luminozitate de până la 10 ori mai mare, în timp ce, cu un proiector, luminile luminoase apar, de obicei, la o luminozitate de numai 2-3 ori mai mare decât nivelul de referință al albului. Așadar, impactul vizual al HDR nu va fi la fel de uimitor pentru un proiector. Acesta are un raport de contrast nativ limitat și o culoare neagră moderat de profundă, dar contrastul dinamic (reglarea dinamică a intensității luminoase a laserului) poate fi utilizat pentru a obține imagini mai dinamice.

UHZ65LV are un spațiu de culoare 709, deci este de fapt un proiector Rec.709. Acest lucru este important de știut, deoarece cu cât gama de culori este mai largă, cu atât culorile pot fi mai intense. Proiectorul poate primi semnale care acceptă WCG, dar culorile sunt mai limitate.

Optoma - black

Sursa de lumină laser are o durată de viață de 5 ani sau 20.000 de ore, iar cerințele de întreținere sunt extrem de modeste. Astfel de proiectoare cu motor de lumină folosesc, în general, lasere albastre care luminează fosforul galben și, astfel, un amestec de lumini galbene și albastre produce lumină albă. Proiectoarele DLP cu un singur cip utilizează o roată de culori, în timp ce UHZ65 are o roată de culori roșie, verde, albastră și galbenă. Funcția Creative Frame Interpolation (CFI) – Pure Motion se dovedește utilă mai ales pentru transmisiunile sportive, deși am simțit un pic de efect de video digital live în timp ce urmăream un meci de fotbal.

Moduri de îmbunătățire a imaginii:

  • Ultra Detail: Util pentru îmbunătățirea clarității și a detaliilor.
  • Niveluri negru – Negru dinamic: O tehnică de atenuare cu laser utilizată pentru a reduce nivelurile de întuneric în scenele întunecate.

Dynamic Black oferă 3 niveluri și există, de asemenea, o setare care dezactivează această funcție și vă permite să selectați o valoare fixă pentru luminozitatea generală. (Adică, pentru a opera laserul în modul de putere maximă sau în cel de putere mai mică.) Puterea de ieșire a luminii laser poate fi reglată rapid.

  • Pure Colour and Pure Contrast, Brilliant Colour modes provide extra dynamics for HDR content.

UHZ65 suportă controlul prin Ethernet, dar acesta funcționează și prin intermediul unei conexiuni tradiționale RS232. Compatibil cu sistemele de control Creston, Extron, AMX și cu software-ul PJLink de pe un computer. De asemenea, poate fi controlat de la o interfață bazată pe un browser web.

Lentile schimbătoare

Proiectorul Optoma utilizează o deplasare verticală a lentilelor de 15%. Pe un ecran de home theater, acest lucru înseamnă un interval de 8″-12″. (Acest lucru este mai limitat decât în cazul proiectoarelor de home theatre bazate pe 3LCD sau LCOS).

Lumini

Cea mai luminoasă opțiune pe care o puteți selecta pe UHZ65 este Bright (Luminos). Am proiectat filmul James Bond din 2006, Casino Royale, în calitate Blu-Ray. În modul Bright, nuanța imaginii a fost puțin gălbuie, dar, în rest, am observat culori frumoase și o dinamică precisă în timpul proiecției. Modul Cinema a oferit o nuanță de culoare albăstruie/violetă între gamele de culori întunecate și medii, apoi s-a schimbat din nou în galben în părțile mai deschise. Modul Game a oferit un echilibru cromatic ceva mai bun, cu unele accente roșiatice. Pe baza setărilor implicite de luminozitate și contrast, contrastele sunt prea mari și luminozitatea este prea mică, prin urmare se recomandă calibrarea completă a balanței de culori și a scalei de gri.

Se recomandă, de asemenea, să începeți cu modul Utilizator, luminozitatea este setată la + 5, iar contrastul la -12. Alternativ, este posibil să introduceți un disc Blu-Ray de calibrare (cum ar fi Digital Video Essentials) și să efectuați calibrarea.

Calitatea imaginii HD + UHD

Calibrarea proiectorului nu a fost deloc ușoară. Am petrecut destul de mult timp încercând să reglăm fin dispozitivul. Au existat prea multe variații în echilibrul de griuri și culori, iar nivelurile de saturație au fost, de asemenea, dificil de monitorizat. Calitatea HD ar putea fi descrisă ca fiind „adecvată”. Cu setările implicite din fabrică, niciunul dintre modurile de imagine nu oferă o acuratețe a culorilor cu adevărat bună. În ciuda calibrării, nu am reușit să obținem un rezultat complet ideal nici pentru conținutul HD, nici pentru cel UHD. Nitidețea / rezoluția merită un calificativ excelent, dar în ceea ce privește acuratețea culorilor, calitatea imaginii este doar „destul de bună”. Nu există un iris dinamic pentru a reduce nivelul de negru, în schimb are o funcție Dynamic Black. Datorită acestui mod, există negri buni, dar nici culorile negre native nu ne-au mulțumit prea mult. (Proiectoarele Epson mai ieftine s-au dovedit a fi mai bune în această privință).

În timpul funcționării a fost măsurat un nivel de zgomot de 33 de decibeli. Desigur, orice sistem home theater poate suna ideal doar dacă pereții și tavanul sunt tratate cu panouri acustice!

In summary

Proiectorul Optoma s-a descurcat bine în încăperi mai mari, chiar și la lumina zilei sau sub lumina lămpii. Pentru conținutul video HD, am remarcat că calitatea imaginii a fost foarte clară și culorile frumoase. În ceea ce privește 4K, culoarea și tonurile de piele au fost bune, dar echilibrul general al imaginii (în special în ceea ce privește HDR) trebuia îmbunătățit. Din păcate, proiectorul nu acceptă semnale Blu-Ray 3D, dar este potrivit pentru instalații cu mai multe proiectoare. Nu am fost întotdeauna mulțumiți de acuratețea culorilor. În cazul conținutului HDR, acuratețea și dinamica culorilor necesită unele îmbunătățiri. O gamă mai largă de culori ar fi, de asemenea, utilă. Datorită duratei lungi de viață și a cerințelor reduse de întreținere, precum și a imaginii mai stabile, am recomanda utilizarea proiectorului în scopuri educaționale și de afaceri. Are un preț destul de ridicat și, comparându-l cu concurenții săi, vom găsi unele proiectoare care au un raport calitate-preț mai bun. Dintre modelele de proiectoare laser 4K DLP, Acer VL7860 are un raport calitate-preț mai bun. În categoria proiectoarelor tradiționale cu lentilă de sticlă, am dori să evidențiem proiectorul Sony VPL-VW285 ES, proiector 4K nativ, care dispune și de funcții de mărire și focalizare, niveluri de negru nativ mai mici, un raport de contrast mai mare și o acuratețe mai bună a culorilor. Proiectorul JVC DLA RS540, care are un cip 1080p pentru conținuturi 4K, dispune de deplasare a pixelilor, memorie completă a obiectivului și suportă HDR și WCG, în plus, este disponibil la un preț mai mic decât Optoma UHZ65.

Dacă ar fi să acordăm o notă acestui dispozitiv, i-am acorda o notă de 4 din maximum 5 puncte.

G.H.

Similar Posts