Nivelul de poluare fonică este critic astăzi și practic nu există gospodărie care să nu fie afectată. Dacă din întâmplare nu există nici măcar un singur frigider sau vreun dispozitiv electronic care să funcționeze la toate decibelii, zgomotul de afară este garantat să pătrundă, chiar și cu o izolație adecvată.
Dar ce legătură are toate acestea cu lumea materialelor și textilelor?
Aparent, nu există nicio legătură între aceste două domenii, dar este doar o aparență. Nu este o coincidență că în teatre și săli de concert, care sunt facilități industriale, profesioniștii acordă o mare importanță utilizării textilelor optime pentru a promova o acustică ideală. De ce nu ar trebui ca absorbția sunetului să joace exact același rol în fiecare gospodărie? Este un obiectiv care poate contribui major la un somn odihnitor și la relaxare. Pe scurt, poate ajuta la crearea unei calități mai bune a vieții.
Ce este în neregulă cu spațiile zgomotoase?
Ce? Practic totul. Într-o cameră cu un spațiu zgomotos, concentrarea este deosebit de dificilă. Mai mult, oboseala prematură este inevitabilă. Multe spații personale au aceste caracteristici, chiar dacă puțini oameni au fost conștienți de ele până acum. Acustica slabă este un fapt care nu ar trebui acceptat, deoarece, deși evident nu poți întoarce camera pe dos, perlele industriei textile pot ajuta foarte mult la crearea unui sunet mai bun. Suprafețele care îmbunătățesc acustica nu pot fi exclusiv panouri acustice. Chiar și mobilierul, covoarele, perdelele, canapelele, fotoliile pot face o diferență semnificativă în acustica unei camere. Dar trebuie să acorzi atenție și colțurilor camerei. În colțuri poți pune mai multe tipuri de capcane de bas sau elemente de colț acoperite cu textile din materiale variate.
De ce este acest lucru atât de interesant?
Pentru că colțurile sunt de obicei cele mai problematice din punct de vedere acustic.
Acum, revenind la textile, pentru că aceste suprafețe își pot îndeplini funcția pentru că au acoperirea potrivită. În general, textilele oferă ceea ce se numește absorbția poroasă a sunetului, dar și absorbția sunetului de înaltă frecvență. Evident, structura internă a materialelor are o influență majoră asupra eficacității absorbției sunetului. Un exemplu excelent în acest sens este inul. Structura inului, adică fibrele sale, forțează undele sonore să își schimbe direcția continuu. Acest lucru este bun deoarece durează relativ mult până când fibrele să treacă în final prin material. Fiecare schimbare de direcție duce la o pierdere de energie. Adaugă la acest bonus prezența peretelui, care poate reflecta undele sonore înapoi în fibre, iar procesul este dublu de succes. Apropo, acesta este principiul absorbției pasive a sunetului în termeni foarte simpli.
Ce face un material un bun material acustic?
Pentru a te apropia puțin de ceea ce face un textil ideal pentru absorbția sunetului, iată o definiție destul de ușor de înțeles pentru nespecialiști. Porozitatea acustică a unui textil este cu atât mai bună cu cât numărul golurilor din material este mai mare, cu cât este mai dens și mai gros și cu cât raportul volumului total al materialului este mai mare. Nu este de mirare că mulți oameni preferă, de exemplu, spuma poliuretanică sau vata minerală acustică, din care sunt făcute panourile menționate anterior. Fibrele textile sau pâslă de lână sunt, de asemenea, adesea utilizate.