Am testat proiectorul laser LG HU810PW!
Proiectorul LG HU810PW are două lasere. Cele două lasere folosesc un fosfor verde pentru a produce culori extrem de realiste și o imagine strălucitoare și clară, datorită cipului DLP 4K. Din păcate, acest cip DLP creează un raport de contrast mediu, motiv pentru care HU810PW rămâne în urma celor mai bune proiectoare home theatre pe care le-am testat până acum.
Să aruncăm o privire mai atentă asupra proiectorului.
Rezoluția UltraHD 4K este un avantaj uriaș al proiectorului, iar fiecare detaliu al unui conținut video pe care îl redă este uimitor. Acest proiector oferă o luminozitate serioasă, producând aproximativ 1.500 de lumeni de lumină. Veți vedea culori vii, frumoase, dar în ceea ce privește întunericul, nu face o treabă eficientă, produce niveluri de negru de calitate destul de medie, cenușiu. În plus, prețul este ridicat în comparație cu proiectoare 4K mai performante, cum ar fi Optoma UHD30. Din acest motiv, nu am recomanda LG HU810PW celor care caută contraste optime, mai ales în această gamă de prețuri. Dar dacă tânjiți după luminozitate ridicată, culori și detalii vibrante, este greu de găsit un concurent pentru acest proiector. Proiectorul este HDR, 4K, dar, din păcate, nu este compatibil 3D. Oferă opțiunea de zoom manual și, de asemenea, funcții de deplasare manuală a obiectivului. Are o durată de viață de 20.000 de ore specificată de producător.
-
Panou de perete – Difuzor 140x70x8cm1 250 lei – 1 750 lei +Vat
-
Panou acustic hexagonal – Dimensiune: 60x60x6cm262 lei – 307 lei +Vat
HU810PW face o treabă mai bună cu HDR și 4K decât majoritatea proiectoarelor „HDR” pe care le-am testat recent. Cu toate acestea, este important să rețineți că niciun proiector nu poate produce o imagine HDR adevărată. Așa cum îi stă bine unui proiector de gamă superioară, modelul 810PW are comutarea orizontală și verticală a lentilelor. Zoomul este, de asemenea, adecvat, de 1,6x. Carcasa este de aproximativ două ori mai mare decât a altor proiectoare și este semnificativ mai grea.
LG HU810PW are două lasere, unul albastru și unul roșu. Pe lângă faptul că produce toată lumina albastră, laserul albastru transmite o parte din lumina sa către fosforul verde. Prin urmare, laserele nu sunt doar pentru a crea lumină, ci și culoare. Proiectoarele bazate pe tehnologia DLP separă de obicei aceste două funcții; în cazul lor, lampa generează o lumină albă, iar apoi filtrele de culoare transmit o parte din lumină pe ecran atunci când este necesar. Roțile de culoare nu sunt la fel de eficiente în primul rând, acesta fiind unul dintre motivele pentru care laserele funcționează cu o eficiență mai mare în proiectoare.
Un alt avantaj este că laserele au o durată de viață mult mai mare decât luminile UHP. Durata de viață a proiectorului 810PW este estimată de producător la 20.000 de ore, sau aproximativ 14 ani dacă este utilizat timp de 4 ore în fiecare noapte. Se aprinde și se stinge mult mai repede decât majoritatea proiectoarelor similare, ceea ce reprezintă un alt punct bun pentru acest proiector. Dacă ați crede că laserele au nevoie de mai puțină răcire și, prin urmare, de mai puține ventilatoare decât proiectoarele tradiționale cu incandescență, v-ați înșela. În general, modelul 810PW este mai silențios decât proiectoarele DLP mici și ieftine, dar puteți auzi totuși sunetul ventilatorului.
De asemenea, are 3 intrări HDMI, 2 intrări USB, 1 ieșire audio digitală optică, conexiune LAN și conexiune Wi-fi. Cu toate acestea, lipsesc conexiunile de intrare PC, RS-232 și de declanșare de 12 V. O telecomandă cu iluminare din spate este, de asemenea, inclusă cu proiectorul.
Două dintre cele trei intrări HDMI de la LG au, de asemenea, HDMI 2.1 cu ALLM (Auto Low Latency Mode) și eARC. 810PW oferă, de asemenea, câteva aplicații de streaming încorporate, dar, din anumite motive, îi lipsesc Netflix și HBO.
Modelul 810PW are una dintre cele mai neobișnuite telecomenzi pe care le-am încercat la proiectoare. Aceasta este similară telecomenzii televizoarelor LG, în sensul că un cursor sensibil la mișcare apare pe ecran chiar și la cea mai mică atingere.
Aceasta oferă nenumărate setări, dintre care multe sunt confuze. De exemplu, Contrastul adaptiv și Contrastul dinamic se află în două submeniuri diferite, separate de setările de contrast standard.
O problemă foarte ciudată, care nu poate fi rezolvată prin nicio setare, este cea mai dură întârziere în sincronizarea sunetului. Puteți seta sincronizarea audio în meniu, dar acest lucru se aplică numai la difuzoarele interne ale proiectorului. Dacă folosiți un sistem de difuzoare externe, acesta trebuie să aibă opțiunea de setare a sincronizării audio.
-
Panou de artă murală parametrică (difuzor)2 045 lei – 2 675 lei +Vat
-
Difuzor acustic din lemn 60x60x6cm550 lei – 715 lei +Vat
Calitatea imaginii
Raportul de contrast al lui LG este slab. Să o spunem așa: foarte prost. Mult mai ieftinul Optoma UHD30 are o profunzime mai mare și este mai curat, mai clar. Raportul de contrast este cel mai important factor în ceea ce privește calitatea generală a imaginii.
Dar luminozitatea este la fel de importantă pentru proiectoare. Cele două lasere, precum și substanța luminoasă pe care o utilizează, permit LG să creeze culori uimitor de bogate și vibrante.
Cel mai mare punct forte al tehnologiei DLP este capacitatea sa de a crea o imagine extrem de clară, fără a estompa mișcarea. Astfel, fiecare rid, fiecare fir de păr, fiecare fir de iarbă, apare cu mult mai detaliat, cu rezoluții mai mari. Optoma UHD30 este destul de adecvat în această privință, dar LG pare un pic mai clar în general. Deci, în general, LG HU810PW arată mult mai bine decât v-ați fi așteptat, în afară de raportul de contrast mediu.
LG are o caracteristică ciudată pe care nu am experimentat-o la alte proiectoare pe bază de laser. Numită tehnic problema petelor: se pare că unii pixeli sunt mai luminoși decât alții.
În timpul testului nostru, am încercat în mod constant să îmbunătățim nivelul de negru. Raportul de contrast a fost slab. LG a făcut tot posibilul pentru a acoperi acest defect, dar cu tehnologia DLP de la Texas Instruments, asta este tot ce poate face.
Afișând scene mai luminoase, modelul 810PW este capabil să ofere imagini cu adevărat frumoase. Dar când vine vorba de scene întunecate, lumina puternică emisă estompează întreaga imagine, ceea ce nu este chiar o soluție ideală pentru a corecta un nivel slab al negrului.
Setări
Un alt lucru pe care l-am observat a fost faptul că, atunci când am dorit să obținem o imagine precisă, temperatura de culoare a fost condiționată de setarea irisului. Aceasta a devenit vizibil albastră la o luminozitate mai mică.
De asemenea, pe proiector puteți efectua setări de economisire a energiei, optimizări ale luminozității și setări de contrast dinamic. La setarea Temperatură caldă a temperaturii culorii, care este cea mai apropiată de acuratețe, imaginea a fost lipsită de verde pentru imaginile mai deschise și a fost prea mult roșu pe imaginile mai întunecate. Cu conținut HD, culorile au fost în general precise, doar albastrul și magenta fiind ușor roșiatice.
Luminozitatea a fost fantastică, bineînțeles. La afișarea conținutului HDR a fost și mai luminos, atingând o luminozitate maximă de 2.600 de lumeni în cel mai luminos mod de imagine. Cu toate acestea, folosind această setare, imaginea a devenit albăstruie / verzuie.
-
Panou de artă murală parametrică (difuzor)2 045 lei – 2 675 lei +Vat
-
Difuzor acustic din lemn 60x60x6cm550 lei – 715 lei +Vat
Opinia noastră despre proiectorul laser LG HU810PW
Datorită celor două lasere, acest proiector are o luminozitate uimitoare și produce culori deosebite. Din păcate, raportul de contrast este extrem de slab, iar nivelul de negru este, de asemenea, foarte nesatisfăcător. Nivelul de zgomot este scăzut, dar se poate auzi totuși ventilatorul. Prețul este prea mare în comparație cu performanțele sale și cu alte proiectoare dintr-o categorie similară.
Atunci când construim sisteme home theatre, nu trebuie să fim atenți doar la marca și calitatea produselor audio, video și hi-fi pe care le cumpărăm, ci trebuie să avem grijă și de acustica sălii de cinema, dacă dorim un sunet clar. Panourile fonoabsorbante și difuzoarele acustice, care pot fi montate pe pereți, sunt cele mai potrivite pentru îmbunătățirea acusticii. În sala de cinema, puteți avea o experiență asemănătoare cu cea a unui cinematograf prin plasarea unor perdele acustice și fonoabsorbante de tip blackout în fața ferestrelor, astfel încât să se poată obține chiar și întunericul complet.
G.H.
Scris de Róbert Polgár