Testarea proiectorului Home Theatre JVC DLA-RS3000
DLA-RS3000 este primul proiector home cinema 8K din lume cu o rezoluție de 8192 x 4320, cu o lentilă din sticlă naturală cu diametrul de 100 mm și o extremitate din aluminiu.
Tehnologia LCOS
D-ILA sau Direct Drive Image Light Amplification este o tehnologie dezvoltată de JVC care oferă o calitate a imaginii de neegalat, o reproducere naturală a culorilor și culori clare și vibrante. Primul proiector D-ILA a fost introdus în 1997, iar de atunci a fost folosită această tehnologie avansată, oferind cea mai clară, mai clară și mai precisă calitate a imaginii. Aceasta este de fapt o tehnologie cu cristale lichide, foarte diferită de afișajul cu cristale lichide din alte produse, adică tehnologia LCD. Cristalul lichid utilizat în produsele cu tehnologie DLA este pe bază de siliciu (LCOS-Liquid Crystal on Silicon) care combină avantajele tehnologiilor LCD și DLP deopotrivă.
În cazul LCOS, cristalul lichid este plasat între o placă de bază reflectorizantă și un strat de transmisie a luminii. Calea luminii este fie deschisă, fie închisă, în funcție de polarizarea cristalului, în consecință, lumina este reflectată sau nu de suprafața oglinzii. Unul dintre cele mai importante avantaje ale tehnologiei LCOS este faptul că imaginea pe care o produce este complet lipsită de pixelare, deoarece această tehnologie oferă o rezoluție atât de mare încât distanța dintre pixeli este redusă la minimum. LCOS oferă imagini mai naturale și mai fluide. Această tehnologie se bazează pe trei cipuri, fiecare fiind identificat cu una dintre cele trei culori de bază (verde, albastru și roșu) care sunt proiectate simultan. Acest lucru îmbunătățește saturația culorilor și permite evitarea efectului enervant de curcubeu al roții rotative a culorilor din DLP. Durata de viață relativ scurtă a lămpii – și prețul destul de ridicat al acesteia atunci când vine vorba de înlocuirea ei – pare să fie singurul dezavantaj al tehnologiei LCOS.
-
Panou de artă murală parametrică (difuzor)2 045 lei – 2 675 lei +Vat
-
Difuzor acustic din lemn 60x60x6cm550 lei – 715 lei +Vat
Caracteristicile proiectorului JVC DLA-RS3000
Lampa de mare putere a proiectorului D-ILA 4K nativ are o luminozitate de 2200 de lumeni, raportul de contrast nativ este de 100000: 1 și este realizată din componente selectate manual. Pe dispozitiv există două intrări HDMI de 18 Gbps, compatibile HDCP 2.2. Proiectorul este compatibil HDR10 datorită funcției Auto Tone-Mapping.
Caracteristicile îmbunătățite Clear Motion Drive și Multiple Pixel Control, precum și modul Low Latency, îmbunătățesc și mai mult imaginile și reduc distorsiunile. Noul mod de instalare simplifică setările, iar dispozitivul este capabil să memoreze 10 setări de imagine. De asemenea, dispune de ieșiri LAN, RS232, 12V Trigger și ieșire sincronă 3D.
Oferă o rezoluție 4K reală și poate reproduce fidel toți cei 8,8 milioane de pixeli din conținutul 4K. Durata de viață estimată a lămpii este de 4500 de ore în modul low. Dar, chiar și în modul low, proiectorul poate produce suficientă lumină pentru ca un home theatre sau un auditoriu să se bucure de proiecții.
Tehnologia 8K Shift proprie JVC convertește aproximativ 0,5 pixeli în pixeli. Deși nu poate recepționa semnale 8K și nu este echipat cu intrări HDMI 2.1, poate converti conținutul 4K în 8K.
Caracteristici și setări
Oferă culori extrem de bogate și vibrante și, potrivit producătorului, poate reproduce 100% din spațiul de culoare DCI P3 (Colour Gamut) chiar și atunci când filtrul Cinema Filter este activat. O lentilă din sticlă veritabilă oferă o imagine de înaltă rezoluție, cu focalizare clară pe tot ecranul. Combinația dintre Adaptive HDR Sound Map și Theatre Optimiser elimină problema lipsei de luminozitate, deoarece această funcție măsoară în mod dinamic luminozitatea conținutului HDR10 și o ajustează automat pentru a obține cea mai bună imagine HD. Contrastul și nivelurile de negru sunt pur și simplu perfecte.
Menționând un concurent, proiectorul laser Sony VPL-VW915ES ar scoate în evidență aceeași rezoluție 4K, dar JVC, cu contraste native mai mari și optică mai bună, este disponibil la un preț mai bun. De asemenea, HR are performanțe mai bune, dar Sony nu necesită aproape deloc întreținere, deoarece este echipat cu un laser. Proiectorul JVC 8K ar câștiga clar o competiție ipotetică, deoarece produce imagini uimitoare, mai ales datorită opticii îmbunătățite, luminozității și contrastelor sporite, rezultând o reproducere mult mai realistă, mai naturală a culorilor.
În ceea ce privește dezavantajele, pot fi menționate doar câteva dezavantaje mici. Atunci când dispozitivul funcționează la putere maximă, s-a dovedit a fi puțin zgomotos. În plus, durata de viață a lămpii este limitată, iar înlocuirea acesteia poate fi foarte costisitoare. Și, nu în ultimul rând, imaginea proiectată de JVC este limitată ca dimensiune.
Este, de asemenea, compatibil cu dispozitivul hibrid Log Gamma, oferă opțiuni de transmisie wireless și un sistem de control matricial pe 6 axe pentru vizualizarea 3D. Se pot face setări suplimentare cu ajutorul funcției de calibrare automată, a sondei opționale pentru senzori și a software-ului. Întârzierea redusă îmbunătățește imaginea și accelerează funcționarea, reducând întârzierile cadrelor atunci când este utilizat pentru jocuri video. În plus, tehnologia Motion Enchants Technology reduce neclaritățile.
Lampa cu mercur are o putere de 265 de wați, dispune de focalizare și zoom electric și cântărește 21,8 kg. Designul proiectorului este simplu, în ceea ce privește estetica, proiectorul nu dorește să inoveze. Telecomanda a primit stilul telecomenzii standard a proiectoarelor JVC: simplă, ergonomică și ușor de utilizat.
-
Panou de perete – Difuzor 140x70x8cm1 250 lei – 1 750 lei +Vat
-
Panou acustic hexagonal – Dimensiune: 60x60x6cm262 lei – 307 lei +Vat
Test de proiecție
Locul de testare a fost o sală de home theater bine echipată, amenajată în subsolul unei case de familie.
DLA-RS3000 a proiectat imagini clare și culori vii chiar și la lumina lămpii, dar, întrucât vorbim despre o sală de cinema, este necesar un întuneric total, ceea ce poate fi rezolvat cu ajutorul unor perdele groase și dens țesute. Atunci când ne proiectăm camera de home cinema, poate doriți să luați în considerare tratarea acustică a pereților și tavanelor cu panouri fonoabsorbante și difuzoare care reduc toate reflexiile sonore. Dacă acoperim suprafețele podelei cu covoare groase, dens țesute, nu numai că vom crea un mediu confortabil și primitor, dar vom îmbunătăți și acustica camerei.
Am vizionat filmul de aventuri „Cronicile din Narnia : Călătoria călătorului Zorilor” din 2010 în 3D. Proiectorul a oferit o performanță impresionantă, nivelul de negru și culorile, precum și contrastele au fost impecabile. Aparatul a fost totuși puțin zgomotos. Amplasarea și setarea au fost sarcini relativ rapide și ușor de realizat, nu am întâmpinat niciun fel de dificultăți.
Opinia noastră
Proiectorul home cinema premium de la JVC este cel mai bun proiector de pe piața actuală. Dezavantajul în comparație cu proiectoarele cu laser este durata de viață limitată a lămpii și prețul lămpii de înlocuire, care nu este deloc ieftin. Proiectoarele cu laser nu au practic niciun cost de întreținere, dar calitatea imaginilor proiectate este inferioară celei a proiectoarelor JVC D-ILA cu lentile din sticlă reală sau cu optică din sticlă reală. Nivelul de negru, contrastele și culorile sunt impecabile și pot fi îmbunătățite și mai mult datorită reglajului fin. Oferă culori și imagini naturale și realiste; dar trebuie să plătiți un preț destul de ridicat pentru toate acestea.
G.H.
Scris de Róbert Polgár