Am testat monitorul de studio pasiv JBL LSR6332L!
În urma măsurătorilor acustice ale unui studio de înregistrări și mixaj de aproximativ 18 metri pătrați din Budapesta, am efectuat un tratament acustic adecvat. Panourile de absorbție acustică și de difuzie au fost montate pe pereți și pe tavan. Am așezat un covor acustic pe podeaua de gresie dură, ceea ce a făcut ca sunetul surround al studioului să fie absolut perfect. În cazul studiourilor de înregistrare a sunetului sau de dublaj, este și mai important să avem o acustică impecabilă, deoarece sunetul înregistrat într-o încăpere cu ecouri va duce la un rezultat final dezamăgitor. Deși, este posibil să corectăm ușor erorile acustice cu ajutorul tehnologiilor de optimizare a sunetului, nu putem fi complet mulțumiți. Prin urmare, tratamentul acustic al acestui tip de încăperi este inevitabil pentru toți profesioniștii. Astfel, am testat monitorul de studio pasiv JBL LSR6332 într-un mediu surround perfect.
-
Panou de perete – Difuzor 140x70x8cm1 250 lei – 1 750 lei +Vat
-
Panou acustic hexagonal – Dimensiune: 60x60x6cm262 lei – 307 lei +Vat
JBL- visul american
JBL este o filială a Samsung, o companie americană din Coreea de Sud. A fost fondată de James Bullough Lansing, inginer american, în 1946. De atunci, produsele JBL au fost folosite în mașinile Toyota, Ferrari și Smart, iar JBL a devenit producătorul audio oficial al NBA (National Basketball Association).
Vă prezentăm boxa JBL LSR6332L
Difuzorul pasiv cu 3 căi are o putere de 150-1000 Watts, transmisie de frecvență 60Hz-20kHz, presiune sonoră maximă 112 dB, frecvență de crossover 250 Hz-2,2 kHz, impedanță: 4 Ohmi, greutate difuzor 20,4 kg. Spre deosebire de difuzoarele active, difuzoarele pasive nu au un amplificator încorporat, astfel încât pentru cei care aleg tipul pasiv, trebuie să își procure un amplificator stereo extern care poate fi conectat la difuzor. Subwooferul cu bobină dublă Neodymium Differential Drive crește performanța și reduce distorsiunea. Difuzorul de mijloc cu neodim, conul magnetic din Kevlar și tweeterul compozit din titan au ca rezultat o liniaritate excelentă, o rezoluție ridicată și o distorsiune redusă. La înregistrarea sau mixarea audio, este un mare avantaj faptul că boxa JBL folosește tehnologia LSR (Linear Spatial Reference) pentru a transmite sunetul în mod real, detaliat și precis.
De asemenea, poate fi utilizat ca monitor de referință sau principal, datorită designului precis. Transmiterea frecvențelor este complet optimă, înregistrarea este echilibrată, imaginea sonoră este clară și detaliată. Baffle-ul dens și carcasa întărită asigură stabilitatea și reduc la minimum rezonanța carcasei. Deschiderea dinamică liniară previne turbulențele. Poate face față cu ușurință presiunii sonore ridicate. În comparație cu predecesorii săi, JBL LSR6332L are o caracteristică nouă și grozavă. Room Mode Compensation face posibilă eliminarea interferențelor în intervalul sub 100 Hz, ținând cont de caracteristicile încăperilor.
Într-o călătorie muzicală
Deoarece boxele au fost instalate într-un studio de înregistrări, ne-am concentrat testele în primul rând pe muzică. Am încercat să ascultăm cât mai multe genuri diferite. Am ascultat hit-ul senzațional Smooth Criminal al lui Michael Jackson, de o durată maraton, Smooth Criminal. La auzul vocii unice a regelui muzicii pop, a ritmurilor fantastice și a muzicii, am simțit cu toții nevoia să dansăm. Dar am decis să ignorăm ritmul pentru a ne concentra la sarcina pe care o aveam de îndeplinit. JBL a oferit un sunet cu adevărat realist și spațios, am obținut tonuri de bas frumoase și game medii și înalte plăcute. Fiecare sunet al melodiei a fost detaliat și clar separabil. Difuzoarele s-au comportat la nivelul așteptărilor ridicate ale regelui pop-ului. Pop-ul a fost urmat de muzică clasică. Am interpretat una dintre minunatele și binecunoscutele piese clasice ale lui Haydn, partea a doua a Simfoniei Cauldron Drum Symphony. Boxa, asociată cu un amplificator de bună calitate, a sunat fără distorsiuni chiar și la volume mari, am auzit instrumentele ca și cum am fi fost într-o sală de concert live. Am experimentat similitudini în timp ce am ascultat Sonata Moonlight de Beethoven. Fiecare bătaie și ritm a sunat în armonie perfectă.
-
Panou de artă murală parametrică (difuzor)2 045 lei – 2 675 lei +Vat
-
Difuzor acustic din lemn 60x60x6cm550 lei – 715 lei +Vat
Pentru că spectacolul a continuat, am pus melodia lui Freddie Mercury, The Show Must Go On. Hit-ul de neuitat ne-a atins din nou sufletele, iar sunetul a curs uniform în sală, acoperind întregul spațiu, creând o adevărată senzație de spațiu.
Ultimul interpret al aventurii noastre muzicale rememorate a avut în prim plan melodia Bella Ciao de la La Casa De Papel. Remake-ul cântecului popular inițial italian a devenit popular ca și coloană sonoră a popularului serial. JBL nu a dezamăgit, din nou, evaluarea noastră a fost în întregime pozitivă.
Opinia noastră
Putem menționa doar caracteristicile avantajoase ale acestui mare monitor de studio, nu avem defecte de raportat. Îl recomandăm mai ales pentru profesioniștii în mixarea și înregistrarea sunetului. În scopuri de hobby, merită să alegeți difuzoare hi-fi cu un amplificator activ încorporat. În cazul monitoarelor pasive, nu strică să avem o oarecare expertiză în domeniul audio, astfel încât să putem găsi amplificatorul potrivit și să-l configurăm. Visul american, JBL LSR6332L, va face o treabă excelentă într-un studio cu o acustică optimă.
G.H.