JBL Flip 5 vs JBL Charge 4 Testul marilor difuzoare Bluetooth
Am mai încercat predecesorul JBL Flip 5, JBL Flip 4, și ne-a făcut o impresie foarte pozitivă, așa că am fost foarte curioși să vedem în ce măsură modelele mai noi, Flip 5 și Flip 4 Charge, sunt diferite de acesta.
Exteriorul lui JBL Flip 5 nu s-a schimbat prea mult față de predecesorul său. Forma cilindrică obișnuită, dimensiunea și designul sunt, de asemenea, foarte asemănătoare cu Flip 4. Este rezistent la apă până la o adâncime de 1 metru, are certificare IPX7 și dispune de protecție din cauciuc împotriva deteriorărilor. Performanța de 20 de wați RMS este destul de serioasă în comparație cu dimensiunea sa. Are 1 difuzor de 4,4 x 8 cm și 2 radiatoare de bas pasive laterale.
-
Classic Membrana din piele de absorbție a sunetului400 lei – 771 lei +Vat
-
Difuzoare cu coloană1 000 lei – 1 250 lei +Vat
Producătorul oferă 11 versiuni de culori. Spre deosebire de Flip 4, încărcătorul are un conector USB-C liber. Priza Jack de 3,5 mm rămâne în urma acestuia. În locul modului special de conectare numit Connect (care este capabil să conecteze până la 100 de boxe Flip), a primit o funcție Party Boost, care poate împerechea două boxe Flip 5. (Din păcate, programul Connect de care ne-am bucurat la modelele Flip anterioare nu este susținut de acest nou model). Dar, sincer, nu prea vedem rostul conectării mai multor boxe Flip, deoarece are mai mult sens să împerechezi în schimb boxe mai robuste, cum ar fi JBL Boombox sau UE Hyperboom.
Se așteaptă ca acesta să dureze aproximativ 12 ore și are o rază de acțiune de aproximativ 10 metri. Cu toate acestea, nu se pot efectua apeluri telefonice hands-free cu acesta. Frecvența de transmisie a difuzorului este cuprinsă între 65 Hz-20kHz și cântărește 540 de grame. Alimentatorul, butonul de împerechere Bluetooth și intrarea USB-C se află pe partea din spate. Butoanele au lumini în jurul lor atunci când dispozitivul este pornit. Bineînțeles, pe difuzor există și un buton de pornire/oprire și unul de control al volumului. Suportul pentru încheietura mâinii, asemănător unui șiret, nu s-a schimbat față de Flip 4. Acesta este echipat cu o baterie litiu-ion de 4800 mAh.
Test de sunet
Chiar nu contează unde ascultăm difuzorul. Am încercat mai întâi JBL într-o cameră ideală din punct de vedere acustic, apoi într-un mic birou cu o acustică destul de nefavorabilă și, în cele din urmă, am ieșit afară și am ascultat-o în grădină. Am constatat că micul difuzor portabil a sunat foarte bine, clar, deși sunetele din gama medie și înaltă s-au dovedit a fi puțin slabe. În studiul cu acustica nefavorabilă, am întâmpinat unele probleme de reflexie care au făcut ca sunetul să își piardă din puritate. Am fost destul de mulțumiți de sunet chiar și la volume ridicate atunci când am testat în grădină, sunetele medii și înalte au fost mai slabe decât ne așteptam și în acest caz, dar tonurile joase au părut mai bune și mai intense în spațiul deschis, ceea ce este important pentru o boxă portabilă.
-
Giga Bass trap cu membrană550 lei – 771 lei +Vat
Difuzoarele portabile JBL sunt, de asemenea, ideale pentru computere sau laptopuri, sau chiar pentru a face muzică excelentă pentru petreceri și petreceri în grădină. Dacă sunt folosite în interior, asigurați-vă că asigurați un tratament acustic pentru pereții și tavanul camerei. Într-o cameră cu ecou, chiar și cele mai scumpe dispozitive audio și hi-fi nu sună corespunzător. În exterior, evident că nu putem atenua zgomotele exterioare, astfel încât sunetul de la o boxă portabilă nu se apropie de calitatea sunetului emis de boxe mai puternice.
Designul modelului JBL Charge 4 este aproape identic cu aspectul modelului Flip 5.
Charge 4 este, de asemenea, rezistent la apă, dar are o funcție JBL Connect, similară cu JBL Flip 4. Ceea ce îl diferențiază însă de alte modele este faptul că, datorită bateriei de 7500 mAh, este posibilă o durată de redare de până la 20 de ore. Sunt necesare aproximativ 3,5 ore de încărcare dacă se descarcă complet. Sunetul ar fi putut fi mai viu, dar s-a descurcat foarte bine în ceea ce privește frecvențele joase.
Concluzie
Produsele JBL ies în evidență dintre boxele Blutetooth datorită sunetului excelent. Deși Flip 5 este un model mai nou, noi am opta pentru Flip 4 sau Charge 4. În ceea ce privește dezavantajele modelului Flip 5, vom menționa incapacitatea acestuia de a fi folosit pentru a efectua apeluri telefonice, spre deosebire de modelele anterioare, și faptul că nu dispune de JBL Connect, ci de Party Boost care se conectează doar cu o altă boxă JBL care are aceeași funcție. Unul dintre marile avantaje ale lui Charge 4 este că poate rezista aproape o zi întreagă cu o singură încărcare, datorită bateriei sale uriașe. În ceea ce privește sunetul, nu ne putem plânge de performanțele niciunuia dintre cele două modele, este absolut remarcabil, într-adevăr, că un dispozitiv atât de mic este capabil de performanțe atât de serioase. Totuși, contează foarte mult locul în care am folosit dispozitivul și ce condiții acustice avea încăperea. Atât Flip 5, cât și Charge 4 sunt rezistente la apă, așa că nu trebuie să vă faceți griji că le veți folosi în aer liber, sub ploaie, că veți vărsa o băutură pe ele sau că le veți lăsa să cadă în piscină.
G.H.
Scris de Róbert Polgár