Am testat difuzoarele pentru podea Focal Chora 826!
Compania franceză, cunoscută anterior sub numele de JMlaB, a fost fondată de Jacques Mahul în 1979, un inginer și jurnalist hifi-audio. De atunci, compania s-a străduit să producă cel mai perfect și mai clar sunet posibil, combinat cu un design exterior contemporan, tineresc și estetic.
Designul Chora 826
Predecesorul tipului Chora de la Focal a fost Focal Chorus, care a fost dezvoltat ulterior pentru a deveni seria Chora. Dintre cei trei reprezentanți ai seriei Chora, difuzoarele în picioare 826 sunt cele mai mari. Pentru o boxă cu 3 căi, puterea recomandată a amplificatorului este cuprinsă între 140 și 250 de wați, cu o frecvență de transmisie de 48Hz-28kHz. Boxa cântărește 24 kg și are o înălțime de aproximativ 1 metru. În ciuda dimensiunii sale voluminoase, atunci când au desenat schițele, designerii au avut în vedere un aspect robust, cu forme frumoase și subțiri. Disponibil în 3 finisaje, carcasa din lemn deschis are o față bej, cea din nuc a primit un panou frontal albastru, iar cea neagră are un design frontal din lac negru.
Acesta este echipat cu un difuzor Atmos integrat de 13 cm, un difuzor central de 165 mm și două subwoofere de 165 mm. Cupola TNF inversată este un tweeter realizat din aliaj de aluminiu și magneziu de 25 mm și este protejat de un grilaj fix. Partea centrală este acoperită cu o țesătură densă, a cărei ramă este fixată cu magneți. În jumătatea inferioară a panoului frontal există o deschidere reflex rotundă. Carcasa difuzorului este înclinată cu aprox. 5 grade în spate. Datorită andocării inferioare, este proiectat să stea stabil pe podea și chiar să reducă rezonanțele. Pe partea din spate a difuzorului se află diverse conexiuni care pot accepta în primul rând fișe de banană. Capacele de plută banana sunt destul de greu de îndepărtat, atât de bine se potrivesc. Carcasa rigidă din MDF reduce, de asemenea, rezonanțele, cu o sensibilitate a difuzorului de 91 de decibeli, ceea ce înseamnă că funcționează bine chiar și cu amplificatoare de putere mai mică. Designul înclinat al boxei permite un control mai precis al tweeterelor, deoarece este foarte important ca acestea să radieze spre poziția de ascultare. Deoarece orificiile de reflexie a basului sunt situate pe panoul frontal, difuzoarele pot fi plasate aproape de perete.
-
Panou de artă murală parametrică (difuzor)2 045 lei – 2 675 lei +Vat
-
Difuzor acustic din lemn 60x60x6cm550 lei – 715 lei +Vat
Vorbitori
Noul tip de membrană, o inovație față de modelele anterioare ale Focal, este așa-numita membrană Slatefiber, realizată din fibre de carbon nețesute cu efect de ardezie și polimer termoplastic, care, la rândul său, oferă o rigiditate mai mare, ceea ce duce la un sunet mai natural. Impedanța difuzorului este de 8 Ohmi. designul concav al tweeterului face ca acuturile să fie mai puțin controlabile, cu avantajul unei suspensii speciale a domului pentru o distorsiune minimă.
The middle and two bass drives are covered by a grid, the tweeter is protected with a shiny steel mesh, but otherwise visible, which is not a problem at all as it looks really aesthetic. The mid-range drive is equipped with a conical dust cover against interference and distortion, the subwoofer received a more flat protection, which provides rigidity and well controlled basses.
Testarea Chora
Am încercat frumoasele boxe atât pentru vizionarea de filme, cât și pentru a asculta muzică. Testarea a avut loc într-o cameră de zi de 25 de metri pătrați. Camera a fost recent renovată și mobilată într-un stil dezgolit, ceea ce, la rândul său, nu este foarte propice pentru îmbunătățirea acusticii. Din cauza lipsei mobilierului și a multor suprafețe goale de sticlă și pereți, existau multe reflexii care dăunează calității sunetului, așa că l-am sfătuit pe proprietar să efectueze un tratament acustic al camerei cât mai curând posibil. Au fost recomandate difuzoare și panouri fonoabsorbante pentru pereți și tavan, precum și perdele groase, dens țesute, în fața ferestrelor destul de mari și a ușii de la terasă.
Pentru testele noastre, o pereche de difuzoare cu finisaj din lemn deschis și panou frontal bej au fost conectate la unitatea de amplificare home theatre integrată Arcam SA30. Asamblarea și configurarea au fost destul de simple, am reușit să atașăm dock-urile la boxe foarte rapid și ușor. Datorită faptului că deschiderile pentru reflexie de bas sunt situate pe panoul frontal, am putut plasa boxele relativ aproape de perete. Am constatat că distanța dintre cele două difuzoare trebuie să fie o chestiune de calcul precis, deoarece sunetul poate fi distorsionat dacă le punem prea aproape una de cealaltă, precum și dacă sunt prea aproape de poziția de ascultare.
Aceste boxe necesită spațiu, așa că vă recomandăm să le amplasați în încăperi relativ mari. Focal Chora 826 se potrivește unor încăperi de cel puțin 20-25 de metri pătrați, dar dacă sunteți în căutarea unor boxe pentru o cameră mai mică, vă recomandăm frații mai mici ai Chora. După ce am încercat câteva poziții, în cele din urmă am reușit să poziționăm boxele în mod ideal la o distanță de aproximativ 320 cm.
Deși amplificatorul dispune de opțiuni de reglare a egalizatorului, trebuie remarcat faptul că sistemele de corecție a încăperii nu vor rezolva deocamdată singure problemele de sunet ale unei încăperi cu o acustică slabă. Cu toate acestea, aceste programe de egalizare sunt cu adevărat grozave și utile pentru reglarea fină și îmbunătățirea sunetului.
Am început testele cu incitantul film SF After Earth, care a fost proiectat în 2013, cu Will Smith în rolul principal. Difuzoarele Chora 826 au reprodus sunete foarte frumoase, realiste, detaliate și precise, am putut auzi basuri pline, intense, sunetul a umplut spațiul. Am asistat la același lucru în timpul proiecției filmului de acțiune captivant Miami Vice din 2006. Tonalitățile medii bogate, fără distorsiuni, percutante și profunde au caracterizat producția sonoră a boxelor.
Am vrut, de asemenea, să încercăm această boxă frumoasă, elegantă, dar în stil modern, în timp ce ascultăm muzică, așa că am pus hit-ul Hot stuff al lui Kygo și Donna Summer. Oricât de mult am încercat să găsim cel mai mic flux, performanța boxelor a fost impecabilă. După o muncă foarte asiduă, am ajuns să găsim vocea prea dură în unele momente. Au urmat ritmuri heavy metal datorită piesei Until it sleeps a celor de la Metallica. Am fost uimiți să auzim game de tonuri pe care nu le-am mai auzit până acum. Sunetele chitarelor și ale instrumentelor muzicale au fost distincte și limpezi, reproduse de difuzoare din plin.
De altfel, în timp ce ascultam muzica, imaginea de scenă stereo a fost și ea perfectă, iar noi am avut impresia că folosim subwoofere separate care ajutau boxele cu basurile. Sunetul exact, dinamic, a fost din nou prezent, iar gama de medii a fost foarte subtilă, moale, dar foarte bogată.
-
Panou de perete – Difuzor 140x70x8cm1 250 lei – 1 750 lei +Vat
-
Panou acustic hexagonal – Dimensiune: 60x60x6cm262 lei – 307 lei +Vat
Verdict
Cel mai prolific membru al seriei Chora de la Focal, cu designul său exterior, sunetul și performanțele sale uimitoare, reprezintă în mod clar calitatea premium. Am obținut o imagine scenică realistă, am putut auzi un sunet clar, precis și dinamic și am avut noroc cu o gamă de bas extrem de intensă și musculoasă. Fie că doriți să alegeți o pereche ideală de boxe pentru sistemul home theatre sau pentru a asculta muzică, nu veți fi dezamăgiți de Focal Chora 826.
Cu toate acestea, din cauza prețului destul de ridicat și a dimensiunilor și greutății mari, nu este la îndemâna oricui. Pe de altă parte, trebuie avut grijă să nu plasați boxele prea aproape una de cealaltă. De asemenea, este important să găsiți distanța potrivită între difuzoare și ascultător. Îndepărtarea dopurilor de plută de banană a fost destul de problematică, dar într-adevăr cu asta ne-am luptat, nu au existat fluxuri majore în timpul testării Chora 826.
G.H.
Scris de Róbert Polgár