Oricine dorește să își construiască un studio de acasă ar trebui să știe că acest lucru nu este un proces simplu și că mult depinde de design. Adesea soluția se află chiar în fața ochilor noștri, dar de multe ori avem tendința să complicăm lucrurile

Să începem cu elementele de bază

În primul rând, trebuie să clarificăm ce fel de echipamente avem disponibile pentru achiziționare. Este, de asemenea, important să folosim eficient spațiul disponibil. Supraîncărcarea cu tot felul de accesorii inutile poate împiedica munca ulterioară. Apoi să vedem de ce unelte vom avea nevoie. Construirea unui studio este practic un proces infinit extensibil.

Odată ce avem fondurile necesare, depinde de noi cum și cât timp dorim să ne ocupăm de extindere. Putem înlocui încet lucrurile vechi cu produse mai noi, mai moderne și mai scumpe care ne ușurează munca și, în același timp, rezultă într-o calitate mai bună.

Dar cât costă asta?

Limita inferioară este mai ușor de trasat decât cea superioară, deoarece practic se extinde până la cerul înstelat și dincolo. Echipamentul necesar pentru un studio de acasă ieftin, dar bun, poate fi obținut cu aproximativ 280-300 de mii HUF. Dacă suntem familiarizați cu subiectul, putem cumpăra unelte de calitate bună la mâna a doua la un preț rezonabil, pe care le putem înlocui ulterior în funcție de nevoile și posibilitățile noastre. Această sumă poate părea mare la început, dar costul amenajării studiourilor profesionale este exponențial mai mare. Dar putem privi și faptul că suma menționată mai sus nu este mai mare decât prețul unui smartphone bun, așa că în schimb, putem pune împreună un studio de acasă impresionant.

Ce va fi necesar pentru muncă?

Poate nu este surprinzător, dar sufletul întregului proiect este un computer puternic. Partea bună este că majoritatea dintre noi deja avem o astfel de mașină la dispoziție, așa că nu este neapărat o investiție suplimentară. Mac sau PC? Nu contează deloc, deoarece nu este un factor determinant în nașterea creațiilor de clasă mondială.

DAW (digital audio workstation) este, de asemenea, un instrument indispensabil din care merită să alegem pe cel care este cel mai evident de manevrat. Este inutil să avem lucruri profesionale dacă nu putem profita de potențialul lor. Apropo, Cubase sau un ProTools de un ordin de mărime mai scump erau în fundal.

Deși computerul nostru are o placă de sunet, aceasta nu va îndeplini nevoile noastre, deoarece capabilitățile sale sunt destul de limitate. Este suficient și un interfață USB mai ieftină care, de exemplu, are un preamplificator pentru microfon, alimentare phantom, intrare jack, XLR și, desigur, o ieșire stereo. Și nu poate lipsi nici ieșirea pentru căști.

Vestea bună este că, odată cu dezvoltarea tehnologiei, prețul unui microfon de studio a scăzut semnificativ. În schimbul a 30-40 de mii HUF, putem obține deja versiuni de calitate.

În plus, veți avea nevoie de căști sau boxe de monitorizare, deoarece va trebui să ascultați piesa finalizată. În ceea ce privește mixarea, nu contează pe care le folosim, deoarece merită să ascultăm rezultatul în altă parte (în mașină, pe un hi-fi, o piesă audio familiară, etc.) pentru că aceasta este singura modalitate de a obține o imagine cuprinzătoare a sunetului.

… Și aici am ajuns la un alt punct esențial al amenajării unui studio de acasă. S-a vorbit deja despre dispozitive, dar cum ar trebui să arate mediul?

Punctul esențial este acustica!

Pentru că, în zadar avem un instrument scump și echipamente de calitate, dacă acustica camerei este slabă. Indiferent cât de mult sacrificăm pentru asta, chiar și un milion de voci vor suna prost.

Vom avea nevoie de materiale pe care să le putem plasa pentru a preveni răspândirea sunetelor nedorite. Trebuie subliniat că izolația termică nu trebuie confundată cu izolația fonică.

Iată cele mai ieftine soluții acustice!

Soluțiile DIY sunt extrem de rentabile în acest caz. De exemplu, panourile montate pe perete pot fi realizate din lână de rocă, pentru care putem folosi un cadru din lemn și metal. Desigur, le putem obține gata făcute, dar în acest caz trebuie să ne așteptăm la costuri mai mari.

Nu ar trebui să ne oprim aici, deoarece mai avem multe de ales în ceea ce privește produsele fonoabsorbante. Așa este, de exemplu, cortina sau covorul acustic. Acestea nu reflectă, ci absorb sunetul datorită textilului de înaltă densitate. Cu cât materialul este mai dens și mai greu, cu atât mai mult sunet poate absorbi. Folosindu-le putem reduce semnificativ ecoul, care confuzează nivelurile de sunet și degradează claritatea sunetului. Soluțiile mai ieftine includ stivuirea unei grămezi mari de haine în colțuri. Hainele au o greutate specifică mare.

Dar puteți folosi și carton presat. Nu gol. Punem o bibliotecă plină de cărți în punctele de reflexie. Dacă este posibil, întindeți o pătură pe ușă. Nu așezați covoare pe pereți în niciun caz! Împingem boxele cât mai mult posibil împotriva peretelui. Senzatia de spațiu poate fi redusă, dar valoarea presiunii sunetului va fi redusă semnificativ. Acest lucru va face ca înregistrarea sunetului să fie mai lină.

Ultimul pas este o măsurare acustică

În lipsa unor instrumente profesionale de măsurare, ne putem baza pe urechile noastre, dar aceasta nu este cea mai bună soluție, deoarece auzul fiecăruia este subiectiv. Dacă este posibil, folosiți orice microfon pentru măsurare obiectivă. Software-ul gratuit pentru măsurare și corectare poate fi găsit pe Internet. De exemplu, REW room EQ.

Un specialist va face, bineînțeles, măsurători în toate punctele camerei și elementele fonoabsorbante vor fi plasate în consecință. Noi, pe de altă parte, putem fi destul de fericiți să modelăm mediul astfel încât sunetul să fie corect în punctul în care stăm în timpul mixării.

Înainte de a sacrifica toți banii pentru studioul nostru de acasă, să avem în vedere că muzica nu este despre instrumente și echipamente scumpe, deoarece mult mai mult depinde de imaginația și creativitatea noastră în ceea ce privește rezultatul final.

Similar Posts