Cu toții ne dorim ca confortul casei noastre să nu fie perturbat de zgomotul vecinilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru apartamentele din blocuri și condominii, însă casele cu grădină nu fac excepție – locuitorii orașelor cu grădini sunt foarte familiarizați cu întreruperea odihnei de weekend de către sunetul mașinilor de tuns iarba dis-de-dimineață. Totuși, cu câteva trucuri simple, putem face multe pentru a izola fonic casa noastră.

Aranjarea Corectă a Mobilierului

ac-300x216

Dacă nu aveți suficientă izolație fonică în noul apartament și, din anumite motive, vecinii nu sunt familiarizați cu conceptul de sferă privată sau dacă locuiți într-un loc mai aglomerat, mobilarea corespunzătoare a apartamentului poate ajuta mult. Cu toții am observat că nu trebuie să trăim într-o vilă spațioasă pentru ca încăperile goale să rezoneze. În mod miraculos, însă, acest fenomen dispare imediat după mobilare. Acest lucru se datorează faptului că mobilierul absoarbe undele sonore.

Cu toate acestea, aranjamentul poate îmbunătăți considerabil acest aspect. Saloanele, de exemplu, unde există un rând de dulapuri lângă un simplu perete și o mare suprafață de perete lăsată liberă, sunt mult mai puțin protejate de poluarea fonică. Așadar, dacă dorim ca locuința noastră să fie cât mai liniștită posibil, merită să nu aglomerăm mobilierul într-o parte. Mobilierul aranjat de-a lungul peretelui, așa-zis „în cerc”, ajută la absorbția mai bună a undelor sonore, fără a mai menționa că, cu această aranjare, casa noastră va părea mai spațioasă.

Tipuri de Mobilier

În ceea ce privește izolația fonică, două tipuri de mobilier ajută cu adevărat la protecția împotriva poluării fonice. În cazul mobilierului solid, cum ar fi mesele sau scaunele, este bine să preferăm piese care sunt mai groase și mai puțin dense în acest design. Așadar, o masă de sticlă cu picioare metalice subțiri futuriste nu ajută prea mult la această problemă, dar o masă de lemn cu o suprafață mai mare o face. Celălalt tip care contează foarte mult este mobilierul gol pe dinăuntru. Dulapuri, comode, mese TV multifuncționale și altele. În general, cu cât mai multe părți separate are o piesă de mobilier, cu atât mai mult protejează împotriva zgomotelor nedorite. Așadar, dacă știm care dintre vecinii noștri este cel mai zgomotos, merită să punem linia de dulapuri spre ei.

Când nici asta nu ajută…

Deși dulapurile pot elimina bine vecinii care argumentează mai tare, cu o izolație fonică sau absorbție fonică profesională, nimic nu poate fi realizat. Cu toate acestea, nu este absolut necesar să izolăm întreaga apartament dacă nu avem un cadru adecvat pentru asta. Câteva panouri acustice, chiar instalate lângă un rând de dulapuri, pot deja să-i țină pe vecini departe de prânzul de familie de duminică – merită cu siguranță să ne gândim și la asta. Dar nu ne gândim doar la pereți. Putem continua să absorbim sunetul și de pe podea. Este recomandabil să punem covoare acustice pe suprafețele goale și perdele fonice la ferestre. Acest lucru afectează foarte mult senzația noastră de confort. Pentru cei care trăiesc într-un apartament din bloc, acest lucru poate fi de-a dreptul vital. Desigur, merită să ne informăm cu atenție ce izolație fonică este cea mai bună pentru noi în astfel de cazuri. Totuși, o astfel de izolație fonică parțială este deja destul de ieftin de implementat – mai ales în apartamentele mai mici, unde nu este necesar să folosim panouri diferite pe o suprafață prea mare.

Similar Posts