Locuirea într-un bloc de apartamente este o opțiune confortabilă în unele privințe, dar are și dezavantajele sale. De exemplu, dacă vecinul este prea zgomotos și trebuie să suportăm zgomote constante de ciocănit și bătut. Există și copii în familie care nu pot fi întotdeauna rugați să se joace mai încet. Care este soluția?
-
Elitexa burete antifonic extra dens, colorat, autocolant, 200kg/m345 lei – 116 lei +Vat
-
Panou de sunet în bandă largă – poate fi folosit chiar și ca element de tavan275 lei – 625 lei +Vat
Îmbunătățirea izolației fonice în interiorul și exteriorul clădirii
În loc să ne deteriorăm constant popularitatea în comunitatea rezidențială prin certuri continue, să aruncăm o privire asupra opțiunilor disponibile în ceea ce privește izolarea fonică. Mulți ar putea ridica sprâncenele acum, spunând că izolarea casei este perfectă. Dacă aceasta se referă la izolația termică, nu fiți surprinși dacă sunetul mașinii de tuns iarba a vecinului vă întrerupe intimitatea prânzului de duminică. Izolația termică, oricât de bună ar fi, nu este echivalentă cu izolația fonică și viceversa.
Dacă trebuie renovată o casă, putem începe izolarea fonică de la zero, de exemplu prin înlocuirea ușilor și ferestrelor și utilizarea materialelor de izolare fonică pentru renovarea pereților. Desigur, aceasta este o soluție destul de costisitoare și laborioasă, deoarece un perete pre-izolat fonic este adesea folosit pentru izolarea fonică ulterioară a pereților, ceea ce consumă destul de mult spațiu. În zilele noastre, există multe materiale mai moderne pentru izolația fonică, care servesc și ca elemente decorative în cameră.
Dacă izolația fonică existentă nu mai este suficientă
Avem o gamă largă de soluții pentru izolația fonică la domiciliu. Putem încerca o multitudine de practici casnice diferite și soluții de calitate până se obține efectul dorit. Poate toată lumea a auzit deja despre izolația casnică pe bază de ouă. Singurul avantaj al acesteia este că este ieftină, dar mai puțin eficientă în schimb, fără a menționa că desfigurează întregul interior.
-
Panouri acustice 200x60x2,2cm. Stejar negru – Îl putem face și în dimensiuni personalizate185 lei – 360 lei +Vat
-
Elitexa extra dens burete izolație fonică 200kg/m3. 100x50x2-4cm70 lei – 106 lei +Vat
-
Panouri absorbante de sunet 3D – Dimensiune: 60x60x10cm 3kg246 lei – 297 lei +Vat
Soluții gândite, de calitate
Lâna minerală poate fi folosită pentru izolația fonică a pereților, deoarece are proprietăți extrem de avantajoase. Nu este o coincidență că acest material este preferat și pentru izolația fonică în studiourile profesionale. Respinge apa, așa că este ideal pentru utilizare în interior, oferind în același timp o izolare fonică excelentă.
Dacă doriți să țineți zgomotul străzii la distanță, ar trebui să izolați pereții exteriori ai clădirii, dacă este fezabil. Dar dacă dorim să ne protejăm de efectele sonore din celălalt apartament din interiorul clădirii, trebuie să ne concentrăm pe izolarea podelei sau tavanului. Dacă doriți să blocați doar o cameră din interiorul apartamentului de efectele sunetului, acest lucru se poate realiza în principal prin izolarea pereților despărțitori.
Totuși, izolarea tavanului este deja o treabă mult mai complexă, pentru care nu este rău să apelăm la un specialist. Dar acest lucru este necesar doar dacă zgomotul vine de deasupra. În acest caz, este necesar un sistem de izolare fonică de cel puțin 13-15 cm grosime.
Reducerea zgomotului cu covor antifonic
Nu numai zgomotul din exterior poate fi deranjant, dar ecoul poate fi, de asemenea, o problemă în interior. În acest caz, accentul nu trebuie pus pe izolația fonică, ci pe absorbția sunetului. Întregul apartament este înconjurat de suprafețe care concentrează sunetele înapoi într-o direcție. Podeaua, parchetul și chiar linoleumul joacă un rol major în generarea ecoului. Acest lucru poate deteriora confortul locuinței noastre pe termen foarte scurt. Nu este o coincidență că marile lanțuri de magazine încearcă să utilizeze cât mai mult material de reducere a zgomotului atunci când își proiectează magazinele. S-a observat că cumpărătorii sunt mult mai predispuși să petreacă într-un mediu mai liniștit, quasi-calm, decât într-un loc zgomotos, de tip bazar.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui covor antifonic este că poate fi plasat oriunde pe orice podea sau chiar agățat pe un perete. Datorită designului său, izolează perfect sunetele din mediul înconjurător. De ce nu poate face asta orice tip de covor? Toate sunetele, toate covoarele, pot fi absorbite, dar materialul și țesătura unui covor acustic sunt mai groase, cu mai multe straturi. Acestea sunt elementele de izolare fonică care nu sunt doar practice, ci și potrivite pentru scopuri decorative, deoarece putem alege dintr-o mare varietate de culori și modele.
Eficiența covorului acustic poate fi îmbunătățită și mai mult prin absorbanții de sunet plasați sub acesta. O pâslă antiderapantă care poate fi plasată sub covor se dovedește a fi o soluție excelentă în acest sens.
Ce facem dacă covorul nu este încă suficient?
Nu trebuie să ne descurajăm nici în acest caz, pentru că putem îmbunătăți și mai mult capacitatea de absorbție a sunetului din interior cu draperii acustice și perdele de uși. La fel ca și covoarele, acestea sunt realizate dintr-un material mai gros și sunt, de asemenea, elemente decorative estetice.
O bibliotecă bine împachetată, bine umplută cu cărți, de asemenea blochează și absoarbe sunetele.
Poate părea o surpriză, dar putem folosi și un perete foto pentru a ne proteja de zgomotul nedorit. Este estetic și poate acoperi pereții goi pentru a crea un mediu mai familial și mai liniștit.
De asemenea, puneți izolație sub ușile interioare, deoarece mult zgomot poate pătrunde în cameră prin ele. Pentru aceasta, puteți folosi un dop realizat acasă sau din fabrică.
Circumstanțele diferite necesită implementări diferite. Prin utilizarea soluțiilor de izolare fonică și absorbție a sunetului enumerate, se pot obține rezultate semnificative, care pot crea un mediu mai liniștit în locuința noastră.