Anularea ecoului – 10 sfaturi utile pentru a îmbunătăți sunetul

Ecourile pot duce la degradarea sunetului în multe încăperi. Ecoul, altfel spus reverberația, este reflectarea undelor sonore de pe anumite suprafețe. Suprafețele extinse, dure și plane, cum ar fi pereții goi, tavanele, podelele și suprafețele de sticlă, sunt așa-numitele suprafețe reflectorizante, ceea ce înseamnă că nu pot absorbi sunetele din cauza materialului și structurii lor. Sunetele de pe aceste suprafețe se reflectă în cameră. Dimensiunea și forma unei camere date afectează, de asemenea, sunetul. Cu cât o cameră este mai mică, cu atât este mai mare problema cauzată de ecourile generate de sunetele reflectate de pe suprafețele apropiate ale pereților, tavanelor și podelelor. Ecoul rezultat degradează semnificativ sunetul și duce la oboseală auditivă și dureri de cap pe termen lung.

Mobilierul obișnuit, mobilierul și textilele pot absorbi doar tonurile înalte, dar nu fac față cu succes la gamele mai profunde. Cu ajutorul absorbantului de sunet folosit în timpul tratamentului acustic și al elementelor difuzoare plasate în punctele de reflexie, problema ecoului poate fi ușor rezolvată. Totuși, trebuie să fim atenți să nu cădem în greșeala de a supra-amortiza! Toate ecourile sunt necesare, dar trebuie ținute sub control, la fel ca și sunetele de bas. O cameră zgomotoasă și ecouasă nu este doar neplăcută pentru urechile noastre, ci și dăunează sănătății noastre fizice și mentale. Dacă dorești un mediu calm, plăcut și liniștit, acustica perfectă este esențială. În studiourile de înregistrare și mixare a sunetului, gestionarea ecoului este și mai importantă. Calitatea sunetului înregistrat va fi optimă doar dacă condițiile acustice sunt perfecte în timpul înregistrării.

Iată câteva sfaturi pentru reducerea ecoului:

  1. Fiecare cameră poate fi comparată cu o cutie. Plasează mobilier și obiecte de decor în cameră care vor amortiza oarecum ecoul.

Decorăm camerele cu fotolii și canapele tapițate. Deși stilul de design interior minimalist este destul de la modă în zilele noastre, nu este ideal din punct de vedere acustic. Echipamentele obișnuite pot face față cu ușurință sunetelor înalte, dar nu reușesc la sunetele din gama mai profundă, reflectându-le. Dacă vremea permite, deschide frecvent ferestrele și ușile.

  1. Așează un covor gros și dens țesut pe podeaua de parchet, gresie sau linoleum cât mai mare posibil.

Sunetele de impact și zgomotul obiectelor care cad pot fi reduse excelent cu ajutorul covoarelor potrivite. Pentru izolare fonică, pentru a îmbunătăți acustica, alege un covor fonic. Aceste textile pentru casă au fost dezvoltate special pentru izolare fonică și reducerea zgomotului. Spre deosebire de covoarele tradiționale, ele pot absorbi și 20-30 de decibeli de sunet.

  1. Sunetele sunt reflectate de pe suprafețele de sticlă, iar zgomotele externe sunt, de asemenea, filtrate. Draperiile tradiționale absorb și ele toate sunetele, doar că într-o măsură mult mai mică decât o țesătură proiectată în acest scop. Draperiile acustice pot fi folosite și ca separatoare de cameră în birourile open-space.

4. Sunetele acumulate de-a lungul tavanului răsună și ele. Tavanele false și lămpile mari pot fi o soluție bună, dar dacă cauți o soluție optimă, cumpără panouri fonoabsorbante care pot fi montate și pe tavan.

Aceste elemente acustice nu doar elimină ecoul, ci și atenuează eficient zgomotul.

  1. Sunetele reflectate de pe pereți pot fi amortizate prin vopsire, tapet sau alte acoperiri de perete.

Există și tapete termice și fonoizolante care pot fi folosite pentru a reduce zgomotul și ecourile chiar mai eficient. Poți folosi și vopsea pe bază de cauciuc sau cu așchii de lemn. Dar ține cont că acestea absorb în mare măsură sunetele de peste 2000 Hz! Deci utilizarea lor în cinematografe, camere hi-fi și studiouri nu este recomandată!

  1. Nu folosi doar baterii fonoabsorbante și capcane pentru bas, deoarece acest lucru poate duce la o cameră supra-amortizată!

Putem folosi decorațiuni de perete, sculpturi și imagini care ies în evidență din spațiu. Plasează difuzoare în punctele de reflexie care împrăștie sunetele uniform pe întreaga bandă de frecvență.

  1. Colțurile sunt, de asemenea, zone problematice în ceea ce privește ecourile. În colțuri se acumulează sunetele de bas sub 300 Hz, așa că merită să plasezi mobilier mai greu aici, cum ar fi un dulap, o comodă sau un cufăr, în care putem pune haine sau chiar hârtie. (Acestea funcționează într-o anumită măsură ca absorbanți de sunet.)

8. Plasarea echipamentelor audio și hi-fi, microfoanelor, difuzoarelor și amplificatoarelor contează, de asemenea. Consultăm opinia experților în audio și acustică și acceptăm sfaturile lor privind poziționarea corectă a dispozitivelor hi-fi. De asemenea, este o idee bună să plasezi panouri fonoizolante pe peretele din spatele difuzoarelor pentru a evita reflexiile. Cel mai bine este să plasezi dispozitivele hi-fi pe un suport sau pe rafturi deschise. Plasând o pătură pliată sau o pătură în spatele difuzorului, poți modela efectul panoului acustic. Putem încerca acest lucru în mai multe locuri, deși rezultatul nu va fi aproape același ca atunci când folosim un panou acustic, unele schimbări vor fi observate.

9. Cu utilizarea materialelor de construcție moderne, atenuarea zgomotului și tratamentul acustic al clădirilor pot fi, de asemenea, soluționate eficient.

Considerentele acustice trebuie luate în considerare și atunci când proiectăm proprietăți. Structura materialelor ideale de izolare fonică este densă, flexibilă sau poroasă. Folosind o cărămidă fonoizolantă, este posibil să se absoarbă până la 54 de decibeli de sunet.

  1. Nu lăsa camerele cu pereți goi excesivi, tavane, podele și suprafețe de sticlă. Nu folosi materiale ieftine, de casă, de proastă calitate pentru a izola fonic sau a îmbunătăți sunetul! Acestea nu sunt deloc eficiente și nu sunt frumoase. Suporturile pentru ouă și panourile de polistiren, datorită structurii lor, absorb doar tonurile înalte, nu pot face nimic cu frecvențele mai profunde.

Scris de Róbert Polgár

Similar Posts